JOBB & PENGAR 2020-01-30 KL. 19:00

Nu satsar Cajom mot framtiden

I 90 år har pepparroten varit fokus för familjen Carlsson. Nu är det dags för nästa steg i utvecklingen – Cajom tar över Delikatessmejeriet i Fjärås.

Nu satsar Cajom mot framtiden
Pepparrot är det som Cajom levt på i generationer.De gamla havsbottnarna runt Fjärås är synnerligen lämpliga för odling av pepparrot, det har man vetat i långa tider. När John Karlsson 1929 bestämde sig för att lämna sjölivet och starta Cajom, fanns det runt 350 pepparrotsodlare i trakten.

Det är en speciell rotfrukt, och den kraftfulla smaken har uppskattats i tusentals år runt om i världen. Enligt en antik myt ska Oraklet i Delphi ha uttalat sig i frågan om vilken rotfrukt som är häftigast:

” Rädisan är värd sin vikt i bly, rättikan i silver, men pepparroten i guld”.

Inget maskinjobb


Nå, guld har väl aldrig pepparroten riktigt gett. Den är svårodlad och kräver mycket arbetskraft. Skotten från huvudroten ska brytas av vid skörd och förvaras fuktigt innan de planteras liggande i april. Efter midsommar måste de försiktigt tas upp och rensas så att det bara finns rötter i ena ändan. Inget maskinjobb precis.

Men det gick bra för familjen Carlsson, och 1969 tog sonen Harry (ett av sex barn) över gården. Odlingen växte och 1996 var det dags för tredje generationen när Owe och Marie Carlsson valde att fortsätta pepparrotstraditionen på Cajom. Nu tillkom förädlingen av råvaran med till exempel pepparrotsvisp i burk och tub.

Och stafettpinnen går vidare. Sedan förra året är det fjärde generationen som skördar, sköter, river och säljer pepparroten.


John Carlsson och Daniel Boström.


Daniel Boström är vd och jobbar tillsammans med sina bröder John och Jesper Carlsson för att ta Cajom in i framtiden, nu när 90-årsjubileet nyligen avklarats med stor fest.

Tog över lokal och personal


Ett sätt att gå vidare är att utöka förädlingen av roten med fler produkter.  Men då behövs större lokaler. Cajom har tidigare haft ett samarbete med storproducenten Örneborgs. Men som Norra Halland berättade förra året, så tröttnade Örneborgs på Kungsbacka och svårigheten att få plats med utbyggnad, och flyttade till Göteborg. Där kunde man samla sina verksamheter bättre. Plötsligt hängde deras dotterbolag Delikatessmejeriet i Fjärås i luften.

– Jag fick frågan om vi var intresserade av att ta över. Efter att ha funderat och diskuterat villkoren tackade vi ja till att hyra, berättar Daniel Boström.

Så för någon vecka sedan tog Cajom över lokalerna och personalen i Fjärås industriområde. Tre av de fyra anställda valde att stanna kvar, så nu är man totalt åtta personer i företaget (plus extrapersonal vid behov). Delar av produktionen ligger kvar på gården, men där blir dessutom plats för ytterligare en matföretagare: vegankocken Cecilia Urbanke, känd från krogen Berit & Elvy och Skårs gård, flyttar in och startar catering.

Men det finns fler framtidsval att göra. Det är brist på svensk pepparrot. Man skulle kunna tro att pepparrot skulle vara en produkt på nedåtgång, men det är tvärtom. Explosionen för sushi i Norden har skapat en ny boom. Den japanska varianten av roten, wasabi, är nämligen ännu mer svårodlad och dyr. Så de flesta använder pepparrot med tillsatt färgämne som ersättning.

Få odlare


Förutom Cajom och Inge Anderssons vid Tjolöholm finns det bara en handfull mindre odlare kvar. De klarar bara en bråkdel av efterfrågan. 90 procent av behovet importeras från Ungern. Det gäller även Cajom, där majoriteten av årsproduktionen runt 100 ton kommer från Ungern.  I sortimentet finns därför både importerad och svensk pepparrot, liksom konventionellt odlad och ekologisk.

Fabriken i Fjärås ger fler alternativ och ökar möjligheterna att expandera. I dag finns Cajoms produkter i  butiker på västkusten, men nu ska det gå lättare att slåss om order hos de stora dagligvarukedjorna. Det är dags för nästa kapitel i familjens pepparrotshistoria.


En rejäl pepparrotstvätt som klarar 300 kilo på en gång


Fler företagsnyheter här

 499 dagar med huvudvärk
FOTBOLL 2021-10-27 KL. 20:00

499 dagar med huvudvärk

Hjärnskakningen fick oerhörda konsekvenser för Linnea Bjöörn

Stephan söker det abstrakta
FAMILJ 2021-10-27 KL. 19:00

Stephan söker det abstrakta

"Jag vill inte hamna i en box"

Tryggare skolväg med muralkonst på väggen
NYHETER 2021-10-27 KL. 08:00

Tryggare skolväg med muralkonst på väggen

Emmy ser fram emot satsning i Kungsbacka
FAMILJ 2021-10-26 KL. 20:00

Emmy ser fram emot satsning i Kungsbacka

EY kritiska i Kolla-rapporten
NYHETER 2021-10-26 KL. 19:00

EY kritiska i Kolla-rapporten

Allmänna handlingsplaner och begäran om avsteg

Blandade känslor efter mästerskapet
SPORT 2021-10-26 KL. 18:00

Blandade känslor efter mästerskapet

Krönika: Mitt svenska 20-årsjubileum
NYHETER 2021-10-26 KL. 16:00

Krönika: Mitt svenska 20-årsjubileum

”Theos skolmat ska vara lagad från grunden”
NYHETER 2021-10-26 KL. 11:53

”Theos skolmat ska vara lagad från grunden”

Trots sportsligt lyft – Fjärås sparkar tränaren
FOTBOLL 2021-10-26 KL. 10:07

Trots sportsligt lyft – Fjärås sparkar tränaren

Westerberg kritiserar arbetssituationen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Paret fick pris för god byggnadsvård

Paret fick pris för god byggnadsvård

2019 lämnade Hanna Öberg Brandt och Henric Öberg Brandt sin nybyggda villa för en mangårdsbyggnad i dåligt skick. Efter några år av hårt slit med renovering har de nu prisats för god byggnadsvård av Hallands Museiförening.