JOBB & PENGAR 2023-03-18 KL. 13:00

Anders har gjort en lång karriär på återbruk

Av Christina Wagner

Han är doldisen som verkat inom återbruk och återvinning för företag i Kungsbacka, Sverige och Europa i 45 år. Anders Hillertz gärning har gått under radarn för de flesta, men inom branschen är han frekvent anlitad trots att han egentligen skulle ha gått i pension.

Anders har gjort en lång karriär på återbruk
Anders Hillertz är ledare för Nybygget i Kungsbacka IF och besöker fortfarande Kungsbacka mycket. Men yrkesbanan har lett honom på andra vägar, trots att han numera egentligen är pensionär. Foto: Christina Wagner

TV-klipp och nyheter

Sedan förra året bor Anders Hillertz i Malmö, en stor omställning som absolut inte var given efter att ha bott i Kungsbacka i många år. Men när hustrun Inga-Lill gick bort 2019 förändrades tillvaron helt, strax innan hade paret avvecklat företaget AB Anders Hillertz i Kungsbacka för att njuta av pensionsåren tillsammans. Så blev det alltså inte.
– Vad skulle jag göra utan fru, jag hade hur mycket tid som helst. Så jag ringde gamla kontakter i Sverige och Europa, de sa ”Är du tillbaks, vad roligt”. Så återstartades min handel med plast för återvinning och i förlängning av det med en flytt till Malmö, säger Anders Hillertz.
Ett företag som han sedan några år handlat plast av behövde hjälp.
– VD:n frågade om jag inte kunde hjälpa dem bygga upp plaståtervinning och vara i Malmö 2-3 dagar i veckan. Så i mars i fjol började jag, bodde på hotell, köpte övernattningslägenhet men det var inte mycket till liv. Så då fattade jag beslut att leta större och sälja lägenheten i Kungsbacka, på den vägen är det. Vi får se hur det går, det är en utmaning. Jag saknar min fru så mycket så jag får döva det med arbete, säger han.

Började tidigt
Anders Hillertz har sysslat med återbruk och återvinning sedan 70-talet. 1977 blev han delägare i Knud Larsen & Hillertz som köpte upp olika sorters emballage från svensk industri. De sorterade och sålde begagnat, ett koncept som han sedan framgångsrikt utvecklade.
– Vi tog hand om väldigt mycket plåt och plastartiklar. Vi hade även Mölnlycke som kund i slutet på 70-talet, de började plastbelägga lakan för sjukvården då. Det blev plastklumpar vid start och stopp av plastextruderna, de visste inte vad de skulle göra med dem. Men vi hittade ett företag i Norrköping som gjorde bärkassar i plast, de köpte in och vi började undersöka runtom i Götaland. Så vi nasade plast, det var så det började egentligen.
Plåtfat från juicetillverkning hos Arla såldes vidare till Ramnäs bruk för kättingar, Astra Zeneca för läkemedel och Carlfors bruk för att förvara färgpigment. Textilspill från svenska konfektionsindustrin sorterades och såldes vidare till Gotthard Nilsson i Älmhult.

Återanvändning lönsamt
Man kanske skulle kunna tro att miljöintresse är grunden till Anders Hillertz yrkesval. Men det är snarare förmågan att se möjligheter för att nyttja material mer än en gång.
– Jag brinner för återbruk mer än återvinning. Mina företag har hanterat både plast, wellpapp och sekretesspapper från industrin och kontor i en salig blandning. Det är att göra affärer och få det att fungera och att båda parter varit nöjda som drivit mig.
1981 bildade han Anders Hillertz AB med verksamhet i Mölndal och erbjöd sina kunder avfallshantering och källsortering av plast, papper, trä, metall och brännbart.
När förpackningsförordningen kom i mitten av 90-talet och privatpersoner började återvinna tog Plastkretsen delar av företagets plastmarknad. Anders Hillertz introducerade då Reisswolf i Sverige, ett företag som sekretessbehandlar framförallt kontorspapper. Samtidigt startade han med fyra smålänningar föteagets Swerec med en sorteringsnläggning för insamlad plast inom förpackningsförordningen. De hade också avtal om avfallet från plastgolv, kabeltillverkare och annan plastindustri där de samlade in rör från Sverige som pvc-tillverkningsindustrin i Danmark tog in och sorterade och som sedan gick tillbaka till rörtillverkaren för nya rör. I Danmark drev företaget också Danrec A/S som tillverkar bland annat markplattor i plast i återvunnet material.
2012 sålde Anders Hillertz sin del i Swerec för att enbart ägna sig åt Anders Hillertz AB, med grossistverksamhet inom emballage i nybyggda lokaler på Hede industriområde i Kungsbacka. Numera heter företaget Scandrums AB med verksamhet i både Sverige och Danmark.

Mer transportförpackningar
Miljökraven på både produktion och förpackningar har ökat, gemene man sorterar avfall och Anders Hillertz har följt hela resan. Förr tvättade och återanvände industrin alla plåt- och plastfat.
– Det negativa med det var att man inte hade någon effektiv rening på vattnet, men själva emballaget var lika helt och rent fast det varit olja i det en gång. I dag pressas alla fat ihop och så tillverkar man ett nytt fat, så det där med återbruket har försvunnit, tyvärr, berättar Anders Hillertz och fortsätter:
– Många företag har hittat nån nisch för att göra en annan produkt av restprodukter. På de här 45 åren hade man inte alls lika mycket förpackningar i början, då var det mycket mer lösvikt och enkelt papper. Nu är det transportförpackningar som vi privatpersoner lägger i återvinningen, det har väl också på många sätt gjort att varor håller längre så det är inte bara av ondo, men det är dubbelbottnat.
Tidigt samlade han in wellpapp för tillverkning av nya pappersfibrer.
– När Beiersdorf i Kungsbacka sålde Dubbeldusch kom tomflaskorna i wellpappkartong, vi samlade in och buntade ihop kartongerna och sålde dem en gång till. Det var återbruk och återanvändning i ett, det finns inte idag, att bala ihop och köra till pappersbruk och göra om kostar jättemycket energi med transporter och rivning. Så på nåt sätt var vi bättre på att återvinna förr.
På 90-talet skickades endast hård plast för återvinning, med en utsortering på 75 procent.
– I dag ska all förpackningsplast samlas in, både mjuk och hård, för att sen sorteras, vilket gjort att återvinningsprocenten sjunkit til cirka 20 procent. Tanken är väl att vi som privatperosner ska tänka att det som samlas in materialåtervinns, men det kommer först att bli så när förpackningsdesigner, plastindustrin och marknaden vill att vi lever i ett cirkulärt samhälle.

Nya regler
Numera har EU också riktlinjer för hur mycket återvunnen plast som måste ingå i olika plastprodukter, vilket ställer högre krav på återvunnet material.
Det är lättare att tillverka helt ny ren råvara, med återvunnet blir det lätt produktionsstopp och störningar på grund av fukt eller att fel material sätter igen maskinerna.
– Det har verkligen tagit fart hos Plastindustrin med en trend i samhället att vi konsumenter kräver återvunnet. Trioplast är en av Europas största som bland annat gör byggfolie och säckar i transparent plast, det är ett jätteduktigt företag och jag tog mycket spill från dem genom åren, för märkning använde de en pappersetikett, papper och plast gifter sig inte, det sa jag men det ignorerade de helt och hållet. För två år sen hjälpte jag dem med ett projekt på sjukhus för förkläden från IVA-avdelningar, vid sorteringen uppmärksammade de att det inte var bra med pappersetiketter på sa jag ”Det har jag sagt för länge sedan, men det är först nu när ni ska återvinna själva som ni uppmärksammar det.”



Fakta: Anders Hillertz
Är: 67 år
Bor: I Malmö sedan hösten 2021. Innan dess i centrala Kungsbacka.
Familj: Änkeman. Sonen Per med familj som bor och jobbar i Mölndal.
Gör: Arbetar med återvinning. Är också ledare för KIF Nybygget, fotboll för funktionshindrade i Kungsbacka, så han fortsätter besöka staden titt som tätt.
"Jag vet inte hur länge äventyret i Malmö blir, jag har lovat tre år. Då är jag lite över 70, jag får se hur länge jag håller på. Så länge jag kan tillföra något och inte är en belastning, tänker jag."
Till sist: "Mina anställda har alltid varit den viktigaste resursen och utan dem, ingen nämnd ingen glömd, hade detta hittills innehållsrika liv inte varit möjligt".


TV-klipp och nyheter

Moderaten som brinner för välfärden
POLITIK 2024-04-24 KL. 18:30
Premium

Moderaten som brinner för välfärden

Men att vara i opposition är inget för Ulrika Jörgensen

ISHOCKEY 2024-04-24 KL. 15:00
Premium

"Någon rivalitetsvinkling kan du inte skriva"

Kullavikvännernas söner gör upp i SM-finalen

Unga i Kungsbacka mår sämre
NYHETER 2024-04-24 KL. 12:45
Premium

Unga i Kungsbacka mår sämre

Suparkompisar åtalas för sexköp
BLÅLJUS 2024-04-24 KL. 09:00
Premium

Suparkompisar åtalas för sexköp

Stal narkotika i hemtjänsten
NYHETER 2024-04-24 KL. 07:45
Premium

Stal narkotika i hemtjänsten

Gymnasiegatan avstängd
TRAFIK 2024-04-23 KL. 19:30
Premium

Gymnasiegatan avstängd

Gasol och bensin sprängde huset
BLÅLJUS 2024-04-23 KL. 16:30
Premium

Gasol och bensin sprängde huset

Så gick till det i attentatet mot hemtjänsten

Kommunens drag – kallar in alla föreningar till möte
SPORT 2024-04-23 KL. 15:45
Premium

Kommunens drag – kallar in alla föreningar till möte

Förvaltningschefen: "Vi kommer inte presentera några lösningar"

Signalfel i tågtrafiken
TRAFIK 2024-04-23 KL. 14:35
Premium

Signalfel i tågtrafiken

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-25 KL. 07:08
Brand i soprum i natt
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-04-24 KL. 19:30
Hon skrev årets halländska bok
Premium | POLITIK 2024-04-24 KL. 18:30
Moderaten som brinner för välfärden
Premium | NYHETER 2024-04-24 KL. 12:45
Unga i Kungsbacka mår sämre
Premium | BANDY 2024-04-24 KL. 11:36
FBK värvar doldis som inte velat satsa

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.