Annons

Irriterat efter beslut – barn hänvisas till besvärlig väg

I Åsa är stämningen alltjämt långt under topp efter det senaste beslutet om skolskjuts. Detta då barn över 12 i vissa fall hänvisas till en väg som är lång, besvärlig samt saknar belysning.
– Jag skulle inte gå där själv när det är mörkt, säger ölmanäsbon Pernilla Rask vars barn blivit nekad skolskjuts.

Nyheter | 08 Juli 2020 16:01

Föräldrar till skolbarn i området kring Ölmanäs är inte nöjda med hur beslutet om skolskjuts fallit ut.

FOTO: Daniel Blomqvist

Turerna om skolskjuts i Åsa kunde ha kommit till ett avslut då beslut nyligen skickades ut där det i vissa fall blivit beviljat. Den omtalade S-kurvan vid Ölmanäs ringväg har till exempel blivit klassad som farlig, och där har barn i alla åldrar blivit beviljade skolskjuts.

Men alla är inte nöjda. För exempelvis de som bor i området kring Ringvägen och Stenavägen gäller att barn under 12 år får skolskjuts. Men de som hunnit fylla 12 får ta sig till skolan på egen hand, och är nu hänvisade till en väg som föräldrarna anser otjänlig.

– Barnen ska nu ta en väg som dels är mycket längre än den ordinarie vägen som bedömts farlig. Dessutom saknas belysning på omkring 1,6 kilometer av sträckan, den snöröjs inte, och på många ställen finns det vattenfyllda hål. Jag skulle inte gå där själv, säger Pernilla Rask vars son fyller 12 senare i år och då inte får någon skolskjuts.

Går det att cykla på vägen?
– Ja men då får man nog ha en mountainbike. Det är en traktorväg bitvis, säger Pernilla Rask.

Hänvisar till Barnkonventionen

Hon och andra föräldrar i gruppen ”Säker skolväg – Ölmanäsbarnens rätt till skolskjuts”, anser att de nya riktlinjer för skolskjuts som kommunen nyligen fastställt rimmar illa med det faktum att Barnkonventionen nu är lag. I de nya riktlinjerna framgår bland annat att kommunen får hänvisa till alla vägar där allemansrätten råder, men detta är inte gott nog, anser föräldrarna.

– Nej vi tycker att det här strider mot Barnkonventionen. Det togs dessutom ett beslut 2010 om att den här vägen inte var lämplig att gå på, så varför gör man nu en annan bedömning? säger Pernilla Rask.

Hon fortsätter:

– Och hur ska vi kunna vara säkra på att barnen verkligen tar den vägen när den är mycket längre? Ska vi föräldrar turas om att följa med våra barn för att vara säkra på att de inte tar den snabbare men samtidigt farliga vägen?

Betalar mer än i centrum

Ett alternativ är att skaffa egna busskort. Men där finns det en annan sak som irriterar.

– Här ute får vi betala 580 kronor i månaden för busskorten, medan de inne i Kungsbacka betalar 480 kronor. Varför ska vi betala mer för att vi bor här ute? Det är inte rimligt, säger Pernilla Rask.

 

Läs mer i fredagens Norra Halland

Relaterat:

Skolskjutsbeslut klara 

Han vill skapa ett cykelmecka

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ilsken älgko i motionsspåret

Nyheter En älgko med två kalvar rör sig på motionsspåret i Vallda Palta. Hon är aggressiv och vill ha ...

Jocke jagar drömmen i luften

Sport Coronapandemin håller sitt grepp även över sommaren och har fått ut fler människor i skog och mark. ...

Miljösatsning på returkorgar

Jobb & Pengar Mer än tre fjärdedelar av returburkar och petflaskor återvinns. Men trots det eldas ett ton plastflaskor upp i onö...
Annons