Annons

Hårt slit har tagit Oldfors till Scandinaviums finrum

Natalie Oldfors ställs mot världseliten i world cup-dressyren under Gothenburg Horse Show. En stor prestigefylld internationell tävling som är väldigt uppmärksammad – men den har även sina baksidor.

– Folk förstår inte alltid hur mycket jobb som krävs, säger Valldaryttaren.

Sport | 21 Februari 2020 07:00

Natalie Oldfors, till vänster, och hästen Mickey M får hjälp av den mångåriga vännen Emma Wilkens under Gothenburg Horse Show.

FOTO: Jasmin Frljevic

Natalie Oldfors

Ålder: 31
Bor: Vallda
Familj: Sambo, mamma, pappa, bror och två hundar
Tävlar med: Mickey M, valack född 2006, e: Metall-Bonaparte
Intressen: Djur och natur överlag. Men också att resa.
Främsta meriter: Guld med landslaget i Nations cup, fyra världscupssegrar
Dold talang: Jag har många konstnärer i släkten så jag kan nog måla eller teckna
Målsättning för 2020: Jag vill rida världscupstävlingar och slå mitt personbästa
Placering i världscupen: 19:e plats inför Gothenburg Horse Show

RIDSPORT. Hästtransporterna avlöser varandra i Scandinaviums katakomber. Flera är redan på plats tidigt under onsdagen, den första tävlingsdagen. Senare under eftermiddagen rattar Natalie Oldfors in med sin lastbil som transporterat henne och hästen Mickey M från Vallda. Norra Halland möter upp ryttaren när hon ska köra bort sin lastbil till en designerad parkering utanför arenaområdet.

Därifrån väntar en shuttle som ska ta oss tillbaka till stallet på Scandinavium.

– Vilken lyx, säger Oldfors till chauffören som rattar en splitterny Volvo levererad enbart till tävlingarna.

Förberedelserna inför världscupstävlingen i dressyr har pågått i flera veckor parallellt med arbetet hemma på gården. Även i Scandinavium gör hon det mesta själv, mitt bland flera av världselitens ryttare.

Väl tillbaka i stallet har flera storryttare gjort sig hemmastadda. En stor apparatur omger deras tävlingshästar. Men i Oldfors box står den mångåriga vännen, och groomen under tävlingen, Emma Wilkens. Stora kontraster uppenbarar sig.

– Det är klart att det här är en bransch där om man saknar de ekonomiska musklerna som många andra har, så måste man jobba ganska mycket vid sidan om för att få det att fungera.

Sponsorer har hjälpt mig mycket att komma dit jag är i dag. Det är a och o för mig att få hjälp av dem, säger Oldfors som valt att bo på hotell i Göteborg för att inte störa uppladdningen med jobb på hemmaplan.

Natalie Oldfors och Mickey M är uppväxta tillsammans på familjens gård i Vallda. Nu ska de göra debut i Scandinavium tillsammans.

Just jobb på hemmaplan är inget som inte är främmande för Oldfors som utöver att ta hand om hästar även utbildar yngre ryttare i Vallda och andra delar av landet. Dagarna är allt som ofta fyllda från morgon till kväll och arbetsdagarna är ofta uppemot 13 timmar långa, sju dagar i veckan.

– Folk förstår inte hur mycket jobb som krävs. Men man måste börja någonstans. När man blir lite mer etablerad och rutinerad från sådana här tävlingar så är det nog lättare att få uppbackning och stöd. För min del är det det som krävs för att ta nästa steg, säger Oldfors.

Debut i Gothenburg Horse Show

Tävlingen i Scandinavium blir den första för året för ekipaget Oldfors och Mickey M, en häst hon haft sedan han var föl. En häst som många inte trodde skulle nå den nivå han befinner sig på i dag. Under fredagen inleds världscupstävlingen i Scandinavium. Det är första gången som Oldfors ställer upp på Gothenburg Horse Show.

– Extra kul att det är hemmaplan för både mig och hästen. Men det sätter också lite press och det är mycket publik. Men han kändes fin hemma så jag känner mig trygg och lugn, säger Oldfors vars målsättning är att rida ett program utan missar.

Nästa steg

Däremot är det inte den första världscup- deltävlingen som ekipaget är med i. Men de vill nå högre nivåer.

För att nå dit krävs bland annat att Oldfors ställer upp i fler internationella tävlingar. Något som slår hårt mot vardagen hemma i Vallda.

– Förra året red jag fyra eller fem internationella tävlingar. Och varje gång man är i väg på dessa tävlingar så är man borta i en eller två veckor. Så då kan jag inte jobba under den tiden. Och man förlorar jättemycket pengar och det ger en viss stress. Och då vet man att det är jobb dag och natt som gäller när man kommer hem, säger Oldfors.

Hon fortsätter:

– Det är oerhört kostsamt att vara på dessa tävlingar.

Går du plus då?

– Nej, det gör det inte.

Varför fortsätter du?

– Jag har vigt mitt liv åt det här, satsar stenhårt och jag tror att det ska ge tillbaka en dag.

Har du någonsin känt att det inte är värt det?

– Det är klart att man får dippar ibland. Men man får vara lite som en badanka. Om man trycker ner den så åker den upp igen. Det är mycket motgångar i den här branschen.

 

Mer från Gothenburg Horse show här:

Trots missarna – Jönsson nöjd med debuten

Ebba Kewenter i topp

Augustsson Zanotelli klar för Gothenburg Horse show

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Två män anhållna för misshandel av kvinnor

Blåljus Två män anhölls under helgen för misshandel. Den ene för att han attackerat sin kvinnliga partner ...

Veckans läsarbilder: Vilda djur

Familj Veckans läsarbilder är ett gäng mer eller mindre vilda djur. Maja Elisson bjöd på en video frå...

Valldaryttaren inblandad i bilolycka

Sport Landslagsryttaren Natalie Oldfors var med i en trafikolycka förra veckan. Hon och hennes hästskötare, Sara Åhult, och ...
Annons