Grönt ljus för visir i kommunal vård
Nu får personalen inom kommunal vård och hemtjänst börja använda skyddsvisir i arbetet.
– Ja det är riktigt, man kan ha visir i vårdnära kontakter, säger personalchef Johan Sandström.
Det har länge förts diskussioner och ifrågasatts varför personal som jobbar nära patienter och brukare inte får bära skyddsutrustning kontinuerligt. Kommunen har lutat sig mot regionens riktlinjer och valt linjen att det inte ska bäras skydd i andra fall än vid misstänkt eller konstaterad smitta - men nu har läget förändrats.
– Ja det är riktigt. Vi har sedan i slutet av förra veckan en ny rutin från oss och från Vårdhygien till enheterna att visir kan användas i vårdnära moment. Detta har att göra med de nya riktlinjer som kom för knappt två veckor sedan där det öppnades upp för att regionerna skulle få större frihet att välja själva. Så nu kan man ha visir, säger Johan Sandström, personalchef vid Vård och omsorg samt Individ och familjeomsorg.
Han vill samtidigt framföra budskapet från Vårdhygien att det är de basala hygienrutinerna som är avgörande och den mest effektiva åtgärden för att minska smittspridning.
– Det är otroligt viktigt att kommunicera ut, säger Johan Sandström.
Arbetats fram
Beslutet om att visir nu kan användas har enligt Johan Sandström tagits trots en relativt vag rekommendation.
– Det här är ett beslut som vi arbetade fram under förra veckan. Innan har det varit tydliga riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, men den här gången var det ganska vagt och lite att "man kan om man vill" - men nu har kommuner och region tagit fram underlag för beslut trots en del huvudbry.
Har ni även lyssnat på personalen i frågan?
– Ja vi lyssnar hela tiden på olika uttryck och försöker ta in det i en helhet. Det handlar om att säkerställa både patientsäkerhet och en bra arbetsmiljö, att respektera båda perspektiven - och i det här fallet spelar de bra ihop. Nu har vi dessutom tack och lov bra tillgång till skyddsutrustning, både här i Kungsbacka och i hela Halland, säger Johan Sandström.
"Steg i rätt riktning"
Undersköterskan Helena Wetterström jobbar inom kommunal hemtjänst i Kungsbacka och har öppet förespråkat användning av skyddsutrustning, i synnerhet munskydd, för vårdpersonalen. Hon är delvis men inte helt nöjd med beslutet.
– Det kom väldigt hastigt, och det var ju inte längesedan de sa att man inte skulle använda skyddsvisir. Vi fick veta i fredags eftermiddag att vi från och med måndagen skulle kunna bära visir. Så det kändes lite konstigt. Det är ett steg i rätt riktning, om än lite sent.
Hur är den spontana reflektionen, känns det bra?
– Nja, det här skyddar ju mest oss i personalen och är inte så mycket skydd för patienten.
Enligt Folkhälsomyndigheten ska det även vara till skydd för patienter och brukare?
– Ja om vi hostar eller nyser då skyddar det. Men om man är symtomfri så vet man ju inte. Då är det bara munskydd som hjälper, säger Helena Wetterström.
Relaterade artiklar:
Inte aktuellt med ansiktsskydd i vården
Läkaren: Säkerhet en komplex fråga
Helena oroas av läget i hemtjänsten
Överläkaren om testerna: "Kapaciteten utnyttjas inte"
Ulla besegrade covid-19 “Jag har aldrig varit så trött i hela mitt liv”
80 personer testade för covid-19
Coronaläget i Halland