Annons

Läkaren: Säkerheten en komplex fråga

Att Region Halland skulle ha en högre nivå av säkerhet än andra regioner är en sanning med modifikation.
– Man kanske kan tolka det så, men det är inte så det är tänkt, säger överläkare Ellinor Melin.

Nyheter | 10 Maj 2020 10:56

I Halland är linjen i dagsläget att både visir och munskydd ska användas om coronasmitta misstänks eller är konstaterad.

FOTO: Arkivbild Josefine Julén

Enligt cheferna på Vård och omsorg i Kungsbacka har Region Halland en högre nivå av säkerhet i fråga om smittskyddsrutiner än flera andra regioner. Att det krävs både munskydd och visir i de situationer som skyddsutrustning är rutin, är ett exempel. Och det stämmer, enligt Ellinor Melin som är överläkare på avdelningen för Vårdhygien på Region Halland. Men det är samtidigt inte riktigt så enkelt.

– Jag får säga såhär att det blir ett komplext svar på en enkel fråga. Tanken med visir är att det ska skydda ansiktet, och framförallt alla slemhinnor, som ögon, näsa och mun – från stänk och skvätt. Som det är nu så har det varit svårt att få tillgång till en och samma typ av visir, så istället används olika varianter. Och då vi har tyckt att det har varit svårt att bedöma om de verkligen täcker hela ansiktet så har vi sagt att man ska ha både visir och munskydd för att vara helt trygg.

Enkelt budskap

Läkaren förklarar att det i många fall ligger på personalen ute i verksamheterna att göra olika typer av riskbedömningar.

– Men i detta fallet har vi tagit ifrån personalen den bedömningen och förhoppningsvis underlättat för dem.

Däremot anser hon inte att detta innebär en förhöjd nivå av säkerhet när det kommer till skydd mot smitta.

– Jag ser det inte som att det betyder att vi har en högre säkerhetsnivå än andra. Normalt räcker det gott och väl med visir, men här har inflödet av olika varianter varit så stort att vi tagit det här beslutet. Det är snarare en pedagogisk fråga, det är mycket lättare att nå ut med ett enkelt budskap, säger Ellinor Melin.

Ska inte alltid bäras

Samtidigt står linjen fast. Skyddsutrustningen ska endast användas vid misstänkta eller konstaterade fall av covid-19.

– Vi har inte valt att det alltid ska bäras skyddsutrustning, och det är inte heller den nationella linjen. Det får det tas ett nationellt beslut om i så fall. Det viktigaste för att förhindra smittspridning till våra äldre är att alla är friska när de är på arbetet och att alla följer basala hygienrutiner, säger överläkaren.

Mer läsning:

Coronaläget i Halland 

Ulla besegrade covid-19 “Jag har aldrig varit så trött i hela mitt liv”

Kände inte till smittan

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Lanserar ny webbtjänst för närproducerat

Miljö och natur Nu ska det bli lättare att hitta lokala tillverkare som vill och kan ta uppdrag inom design och formgivning. ...

Raserat förtroende efter Vardaga-rapport

Vård – Rapporten är fullständigt förödande för Vardaga och deras ledning på Kolla. Det säger Hravn Forsne (...

Ny agenda för besök i äldrevården

Vård Från och med idag är det inte längre säkert att du får hjälp med att ...
Annons