JOBB & PENGAR 2021-07-27 KL. 11:19

Gamla Sagabion blir ölbryggeri

Under tisdagen blev det officiellt att Akia Brygghus tar över lokalen där Sagabiografen en gång låg för att starta Kungsbackas första ölbryggeri med tillhörande restaurang.

– Det känns otroligt roligt, säger Christian Figved som är grundare av Akia Brygghus.

Gamla Sagabion blir ölbryggeri
Christian Figved med Aranäs fastigheters Per Nielsen.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



Akia Brygghus startade 2015 och bryggde och sålde sin första öl året därpå. Sedan dess har utvecklingen gått spikrakt uppåt och bolaget har ökat sin omsättning varje år.

– Absolut, det har gått bra. Men jag gör inte det här för pengarna i första hand. Jag tycker det är otroligt roligt att brygga öl, får jag göra det så är jag nöjd, säger Christian.

Inflyttning i maj


Målsättningen är att lokalen ska vara ombyggd och redo att flyttas in i senast i maj nästa år.

– Vi hoppas att det går snabbare än så men att bygga om lokalen tar tid och vi måste få grönt ljus gällande bygglov. Men vi har skickat in vår ansökan och fått bra förhandsbesked så det borde inte vara några problem, säger Christian.

Lokalen på Storgatan är på 500 kvadratmeter och Akia Brygghus har länge letat efter en större lokal för att kunna producera mer öl. I sitt nuvarande bryggeri kan Akia producera 80 000 liter öl om året. När bryggeriet i Kungsbacka är i gång ökas den siffran till 200 000 liter öl om året. Att den nya lokalen blir i just Kungsbacka är ingen slump.

– Jag tror att Kungsbacka som stad kommer fortsätta att växa. Det finns bra transporter till både Göteborg och Varberg så förhoppningsvis kan vi dra hit besökare därifrån också. Plus att vattnet från Lygnern lämpar sig väldigt bra till att brygga öl på, förklarar Christian.

Långa diskussioner


Diskussionerna med Aranäs Fastigheter, som äger lokalen, har pågått under en längre tid. Med en stor vilja från bägge parter har de nu kommit överens om de sista detaljerna.

– I och med att vi startar ett nytt bolag så hade det kunnat bli lurigt för Aranäs om vi går i konkurs. Men vi har hittat en lösning där Akia Brygghus går in som borgenär för det nya dotterbolaget. Både vi och Aranäs är jättenöjda, säger Christian.


Även Aranäs Per Nielsen är nöjd med sin nya hyresgäst. Han tror och hoppas att bryggeriet kan sätta Kungsbacka på kartan. Konceptet i kombination med läget bildar utmärkta förutsättningar, menar han.




– Vi hoppas att det här kan bli en destination, något som fler än bara kungsbackaborna kommer tycka är spännande. Det här är något unikt, säger Per Nielsen.


För närvarande har Akia Brygghus två anställda. En siffra som kommer bli större när både ett nytt bryggeri och en ny restaurang sätts i spel.

– Jag tror att vi kommer behöva fyra personer bara i bryggeriet. Men även de personer som vi anställer för att stå i baren eller servera i restaurangen kommer få en kurs i hur man brygger öl. Alla som jobbar här ska veta vad det är de pratar om och hur processen går till, förklarar Christian.

Frukost, lunch och middag


Det är inte helt bestämt vad för typ av mat restaurangen med plats för 150 gäster kommer att servera. Christian har dock lite tankar.

– Någon fine dining kommer det inte att bli och det kommer vara priser som folk har råd att betala. Jag har tänkt att foajédelen ska vara öppen på dagtid som en lunchrestaurang. Där tänker jag att vi ska servera matiga soppor, inga släta soppor utan om det är fisksoppa ska man känna fiskbitarna i den.

Under helgerna kommer det serveras frukost på restaurangen.

– Lördag och söndag vill jag servera en klassisk engelsk frukost med stekt bacon, ägg, vita bönor och hela det köret, säger Christian.


Christian Figved visar hur lokalen ska byggas om, med både kök och bryggeri som gästerna kommer kunna se in i.


Gällande dryckessortimentet kommer det föga förvånande att domineras av den egna brygden.

– Det kommer finnas många sorters öl att välja på. Vi kommer ha någon kran där vi tar in öl från kompisar på andra mikrobryggerier, men i övrigt blir det vår egen öl, säger Christian.

I framtiden finns det även planer på att anordna ölprovningar samt ge bryggerikurser. När besökaren sitter i restaurangen kommer den ha utsikt över i princip hela bryggeriet.

– Det kommer bli som att man sitter på en balkong med utsikt över bryggeriet. Jag tror att det kommer bli skithäftigt, säger Christian.

LÄS MER:

Bryggeriboom i Halland

Föräldrar tvingades fly efter påstådd knarkskuld
NYHETER 2025-05-15 KL. 21:00
Premium

Föräldrar tvingades fly efter påstådd knarkskuld

Bomben i Kolla – nu startar rättegången

Möt vårens succéspelare i en större intervju
FOTBOLL 2025-05-15 KL. 20:00
Premium

Möt vårens succéspelare i en större intervju

✔ Betygsätter starten ✔ Klubbytet ✔ Blyga målsättningen

Efter succén – blir nu enklare att söka parkeringstillstånd
NYHETER 2025-05-15 KL. 12:15

Efter succén – blir nu enklare att söka parkeringstillstånd

Nya e-tjänsten för färdtjänstansökan får bra betyg

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Bistick gav allergichock – nu lever Andrea ett liv bland bin

Bistick gav allergichock – nu lever Andrea ett liv bland bin

Det var fem år sedan som Andrea Wallroth valde att säga upp sig från sitt lärarjobb och satsa på att bli biodlare på heltid. Nu driver hon den prisbelönta honungsbutiken Djäknegårdens honung. Norra Halland träffade henne för att prata om hennes passion för bin, om när hon utvecklade en allvarlig allergi mot bistick och om varför insekter är så viktiga för planetens överlevnad.