Bryggeriboom i Halland
Halländska drycker är populära. Så populära att vår regionala bryggerinäring fullkomligt exploderat det senaste decenniet.
Från ett län med endast två regionala bryggerier, har Halland blivit Sveriges fjärde bryggeritätaste län – på bara tio år.
Fjärde mest i landet
Det visar vatteninnovationsföretaget Drupps bryggeriindex, som baserar sig på statistik från Statistiska centralbyrån – SCB.
Med sina 24 bryggerier kan Halland idag stoltsera med 7,1 regionala bryggerier per 100 000 invånare. Det är fjärde mest i landet.
Östergötland minst
Bara Sverige-ettan Gotland (11 bryggerier/100 000 invånare), Jämtland (10,7 bryggerier/100 000) och Västernorrland (7,4/100 000) har fler bryggare per capita.
Minst regional bryggerinäring har Östergötland och Jönköping som bara har 3 respektive 3,6 bryggerier per 100 000 invånare.
Det är framför allt trenden med små lokala bryggerier som driver upp antalet bryggerier. Men vi vet att försäljningen av både öl och läsk också vuxit under de senaste åren, säger Jonas Wamstad, marknadsutvecklingschef på Drupps.
Vattenkrävande produkter
Att företag som Drupps håller koll på bryggerinäringen beror på att produktionen av öl och läsk är väldigt vattenintensiv. För varje liter öl som produceras går det åt 3 liter vatten.
I Sverige råder än så länge ingen permanent vattenbrist. Men på många platser i världen räcker vattnet inte till.
– Vi vill att bryggerierna både här i Sverige och utomlands får upp ögonen för sin egen vattenförbrukning och påverkan på vattentillgången. Genom att använda nya tekniker för att utvinna vatten och samtidigt minska åtgången och återanvända mer kan vi förvalta våra vattentillgångar långsiktigt, säger Jonas Wamstad.
LÄS MER:
Gamla Sagabion blir ölbryggeri