Annons

Fängelse för grov utpressning

Det blev fängelsestraff av varierande längd för tre av fyra personer som nu dömts i en utpressningshärva. Med hjälp av ett avsågat hagelgevär har de hotat folk till livet och försökt driva in påhittade skulder.

Blåljus | 14 Januari 2020 08:16

Ammunition.

FOTO: Genrebild Pixabay

Dömda och domslut:

37-årig man boende i Kungsbacka, förekommer under 19 avsnitt i belastningsregistret.
Dömdes senast i juni 2019 till fängelse i 1 år och 8 månader för grov misshandel. Han började avtjäna det straffet den 23 oktober.

Han döms till fängelse i 2 år och 8 månader för utpressning, försök till utpressning, försök till grov utpressning, ringa narkotikabrott och grovt vapenbrott.
Han ska betala skadestånd till ena brottsoffret på 110 000 kronor och 32 500 kronor till det andra, solidariskt med de andra dömda.

35-årig man boende i Kungsbacka, förekommer under 25 avsnitt i belastningsregistret. Han är senast dömd för brott mot knivlagen, oktober 2019.

Han döms för stöld, medhjälp till försök till grov utpressning, ringa narkotikabrott och grovt vapenbrott. Påföljden blir fängelse i 2 år och 2 månader.

23-årig man boende i Kungsbacka, förekommer under 3 avsnitt i belastningsregistret. Tidigare dömd för ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen till dagsböter.

Han döms för försök till grov utpressning, ringa narkotikabrott, brott mot knivlagen och ringa vapenbrott.
Påföljden bli fängelse i 1 år och 6 månader.

47-årig man boende i Göteborg, förekommer under 17 avsnitt i belastningsregistret. Dömdes senast den 20 september 2017 för ringa narkotikabrott och ringa vapenbrott till dagsböter.

Han döms för försök till utpressning till villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst, motsvarande 4 månaders fängelse.
Mannen har vistats i landet utan uppehållstillstånd och åklagaren yrkade på utvisning. Men eftersom mannen har fru och barn och varit så länge i Sverige, får han stanna, då man inte kan bedöma hur svårt barnen kan påverkas av ett utvisningsbeslut.

 

Det började i månadsskiftet september-oktober, då 37-åringen pressade en bekant på 100 000 kronor. De hade blivit osams över tidigare affärer och sammandrabbningar med polisen i samband med en trafikkontroll, och 37-åringen utfärdade då ”böter”.

Brottsoffret lånade pengar av bekanta och vågade inte annat än att betala. Men snart kom kraven om 300 000 istället.

Riktade hagelgevär mot hans huvud

I en lägenhet i Kungsbacka centralort blev han hotad med en kniv mot ansiktet och ett avsågat hagelgevär riktat mot sitt huvud av 37- åringen och de andra dömda.

Enligt brottsoffrets utsago i rätten var han tvingad att vara kvar i lägenheten i fem timmar, men när han gått med på att betala blev han bjuden på kokain.  Han har nu fått vittnesskydd av polisen.

Hotade familjen

Ytterligare en man har blivit pressad på pengar, även han bekant till brottsoffret och gärningsmännen. 37-åringen och 47-åring mötte upp honom på Kungsmässan. Hans böter låg först på 300 000 kronor, men sänktes sedan till 100 000. Om han inte betalade skulle gärningsmännen inte bara döda honom utan också ge sig på hans fru och dotter.

Fängelse

I domen skriver rätten att de båda brottsoffrens uppgifter är trovärdiga och tillförlitliga och styrks av bevis. Gärningsmännen nekar till utpressningsbrotten men erkänner bland annat ringa narkotikabrott för eget bruk. 37-åringen har dock lämnat flera uppgifter om att han ska ha varit utsatt flera angrepp under den här tiden, bland annat brandbomber.

Påföljden blir fängelse för alla utom 47-åringen som får villkorlig dom med samhällstjänst.

 

Läs också: Åtalas för utpressning

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Två häktade efter mordförsök

Blåljus De två män som under helgen anhölls efter att ha gått till attack med knivar på en ...

Corona slår mot Liberalerna

Politik Politik kan vara farligt. Just nu ligger delar av Liberalernas ledning nerbäddade i covid. – Jag har nog aldrig sovit ...

Ännu mer corona i avloppet

Vård Det andra provet på covidvirus i Kungsbackas avloppsvatten visar ännu högre siffror, långt över Göteborg. – Olika reningsverk ...
Annons