FAMILJ 2023-01-15 KL. 17:45

”Det har alltid varit film och kommer alltid vara film”

Av Julia Sandstén Vikberg

För Onsalabon Iain Williamson Liljestam har det alltid varit film som gäller. Intresset har lett honom in på spännande vägar i livet, bland annat till att följa med på jakt efter tjuvjägare i Mozambique. Nu är han i slutfasen i att göra en dokumentär om vännen och artisten Albin Lee Meldau.

”Det har alltid varit film och kommer alltid vara film”
Iain Williamson Liljestam, från Onsala, jobbar nu som filmproducent på Fandango Film i Göteborg. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

Iain Williamson Liljestams intresse för film grundades i Onsala. Han flyttade tillbaka till hemorten när han var 14 år, efter att familjen hade bott i Sunderland i nio år, och hittade då ett kompisgäng som odlade det gemensamma intresset.
– Jag och ett kompisgäng i Onsala höll på mycket med film, vi lattjade runt, filmade saker och gjorde filmer. Vi hamnade i Trollhättans filmfestival med en kortfilm som vi hade gjort. "Mission: Quite easy" vilket var en parodi på "Mission: Impossible", säger Iain Williamson Liljestam.
När vännerna blev äldre och flyttade hemifrån splittrades kompisgänget. Iain Williamson Liljestam själv gjorde lumpen och flyttade i samband med det bort från Onsala. Men lusten för att göra film fanns kvar.
– Jag frågade då min vän Peter Henningsson om han fortfarande kände för att göra film och det gjorde han. Så vi sökte båda in till Katrinebergs film högskola och kom båda in, säger Iain Williamson Liljestam.

Följde med rangers i Mozambique
Efter studierna startade han och vännen filmbolaget ”Fish and Elephant Production” tillsammans. De hade kontor vid Gothenburg Film Studios på Lindholmen som var ett mecka för företag inom filmindustrin.
– Att vara där var jättebra. Där huserade många som jobbade med alla delar inom film och som många hade en fot i branschen. Vi fick massor med kontakter och blomstrade som företag, säger Iain Williamson Liljestam.
Vännerna producerade då bland annat kortfilmen ”Drakar och Demoner – Tronländaren”, baserad på rollspelet "Drakar och Demoner", som fick en del spridning och som har visats på flera filmfestivaler. Efter några år gick dock företaget i graven, då Peter flyttade från Göteborg, och Iain började jobba på en reklambyrå i Halmstad.
– Jag stannade där 4-5 år. Sedan kände jag mig lite trött på att bara göra reklam. Jag kände inte att jag fullt ut fick utlopp för min kreativa anda. Det var reklam non-stop där och inget annat. Så jag började göra egna projekt vid sidan av jobbet, säger Iain Williamson Liljestam.
Ett av dessa projekt tog honom till ett naturreservat i Mozambique som har problem med att tjuvjägare dödar elefanter för att sälja deras betar.
– Vi följde med rangers för att stoppa tjuvjägarna. Vi var ute i bushen och fick möta de här individerna som jagar tjuvjägare och fick insikt i hur deras liv ser ut och hur situationen är, säger Iain Williamson Liljestam.
Han och en kollega från marknadsbyrån åkte till Mozambique tre omgångar vilket resulterade i en dokumentärfilm, som nu är klar men som inte har visats för allmänheten än.


Iain Williamson Liljestam följde med rangers på jakt efter tjuvjägare i Mozambique och gjorde en dokumentär om det. Foto: Jean Millet


Gör dokumentär om Albin Lee Meldau
Iain till sist på reklambyrån och började jobba på Fandango Film där han i dag jobbar. På filmbolaget jobbar Iain med allt från reklamfilmer och rekryteringsfilmer till musikvideos och dokumentärer.
– Att det är en stor variation är det som håller mig igång, säger Iain Williamson Liljestam.
Nu senast har Iain jobbat mycket tillsammans med barndomsvännen Albin Lee Meldau, från Åsa. Han håller på att spela in en dokumentär där han följ vännen, som i dag är en av Sveriges kändaste artister just nu, under cirka två år och som skildrar vännens tidigare missbruk och om livet som nykter, vilket Norra Halland tidigare har skrivit om. Iain har även jobbat med att göra filmer av Meldaus framträdanden från årets upplaga av TV4-programmet ”Så mycket bättre”. Vad Iain tar sig an i framöver får framtiden utvisa. Men det är film som han vill fortsätta syssla med.
– Det har alltid varit film och kommer alltid att vara film, säger Iain Williamson Liljestam.
Varför film?
– Det har varit lite olika anledningar genom åren. Från början var det för att jag tyckte att det var häftigt och coolt. Nu ger det tillräckligt med variation för att det jag sysslar med ständigt ska vara intressant. Man är aldrig färdig heller, utan man kan ständigt utvecklas. Utvecklingen inom filmvärlden går snabbt så det gäller att hänga med.
Fakta om Iain Williamson Liljestam
Ålder: 38 år
Familj: Fru och tre barn
Yrke: Filmproducent på Fandango Film
Intressen: Tycker om att ta stillbilder, spendera tid med familjen och måla
Favoritfilm: Back To The Future
Aktuell: Gör dokumentärfilm om Albin Lee Meldau


LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I FAMILJ

Premium | FAMILJ 2023-09-20 KL. 21:00
Mia sprider ny och mjukare form av yoga
Premium | FAMILJ 2023-09-12 KL. 20:00
Magnus Munay firar dubbla jubileum
Premium | FAMILJ 2023-09-05 KL. 20:45
Domarprofilen fyller 70 år
Premium | FAMILJ 2023-09-01 KL. 19:45
Helena gör skillnad med musik
Premium | FAMILJ 2023-08-25 KL. 19:45
Jag har gärna folk omkring mig!
Premium | FAMILJ 2023-08-18 KL. 18:45
Ingen radio utan Royne

Fler nyheter

TV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.