DEBATT 2024-05-17 KL. 16:30

Krönika: Hur svårt kan det vara att leverera el?

Av Stefan Pettersson

Krönika: Hur svårt kan det vara att leverera el?

TV-klipp och nyheter

Jag börjar så smått undra om jag har emigrerat i samband med flytten från Östergötland. Nej det handlar inte om dialekten, det handlar om strömavbrott. För elleveranserna från Ellevio börjar snart likna Sri Lanka och Thailand, där det är på nivån ”vad skönt, vi har el idag”.

Hur kan det vara så svårt att få ordning på leveranserna? Det går alltid att skylla på det ena och det andra, men samtidigt som elnätsavgiften höjs i takt med tomatpriserna under inflationshysterin (viss ironi i jämförelsen) så duggar strömavbrotten tätare än någonsin. Hittills i år har Ellevio haft närmare 30 avbrott i Kungsbacka kommun. Det är i storlek med antalet avbrott under hela fjolåret!

2023 omsatte Ellevio 8,2 miljarder och gjorde ett rörelseresultat på 2,7 miljarder. Rätt skapligt resultat skulle jag säga. Så även om det investerats flera miljarder i elnätet så går det ingen nöd på bolaget. Och självklart sticker det i ögonen med såna resultat och stundtals usel leverans till kunderna.

Vad gör då kunderna? Ungefär som vanligt i Sverige om något blir mycket dyrare eller inte fungerar. Vi svär lite över det och tycker det är för jäkligt, sedan går vi vidare och släpper det. Då är det skillnad i andra länder. Förra helgen var jag i Warszawa för att kolla på speedway. Det visade sig vara en stor demonstration mot EU:s jordbrukspolitik på fredagen. Drygt 50 000 deltog i protesterna. Vi satt på en uteservering och tog del av skådespelet. Det var fascinerande att se alla människors engagemang.

Tillbaka till Kungsbacka. Den här gången har i varje fall ett par företagare i södra kommundelen reagerat kraftigare än vad som är brukligt i Sverige och startat ett eluppror. I veckan ordnades ett möte för företagare från Frillesås och Åsa. På agendan: hur ska vi få Ellevio att ta tag i problemen med återkommande strömavbrott?

Härligt med människor som försöker få till en förändring. Vi får hoppas att Ellevio vaknar till. Eller i varje fall ordnar bättre leverans av den produkt som vi betalar för. Det gäller att leva på hoppet.

Ha en trevlig helg.

Stefan Pettersson, chefredaktörTV-klipp och nyheter

Här bjuder Janne och Stefan upp till dans från flaket
NYHETER 2024-06-21 KL. 18:08
Premium

Här bjuder Janne och Stefan upp till dans från flaket

1 000 personer kom till midsommarfesten

Succén: Erik Persson vinner EM-guld
SPORT 2024-06-20 KL. 20:14
Premium

Succén: Erik Persson vinner EM-guld

De fixar midsommarkransen
NYHETER 2024-06-20 KL. 12:45
Premium

De fixar midsommarkransen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-06-20 KL. 22:14
Tappade ännu en ledning till förlust
Premium | FOTBOLL 2024-06-20 KL. 22:07
Reste sig efter mardrömsstarten

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Jessica Zandén har fångat familjerna på Särö

Jessica Zandén har fångat familjerna på Särö

Jessica Zandén är känd från en mängd tv-serier, filmer och föreställningar. Sedan några år tillbaka har hon gått in i ett författarskap om sitt älskade Särö och familjerna hon växte upp med. Hon har tagit reda på historiska fakta för att binda samman platsen och människorna över generationer.