DEBATT 2024-06-28 KL. 10:00

Debatt: Viktigt att unga stannar i Kungsbacka?

Debatt: Viktigt att unga stannar i Kungsbacka?
Genrebild: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Socialdemokraterna i Kungsbacka anser att en av de viktigaste frågorna kommunen har att jobba med för en hållbar framtid, är att få unga att stanna i kommunen.

Under 2023 var Kungsbacka den kommun av Sveriges alla 290 kommuner som hade störst nettoutflytt av 20-29-åringar (Kungsbacka blev det minus 569 unga och på andra plats en bra bit efter kom Huddinge med minus 336 unga)

Under första kvartalet 2024 ligger Kungsbacka på 8e plats med störst befolkningsminskning av Sveriges kommuner (minus 150 personer), totalt i samtliga åldrar.

Socialdemokraterna ser inte att de styrande tar några som helst initiativ för att råda bot på detta eller tar detta på det allvar det förtjänar. Därför ställs nu frågorna till Kommunstyrelsens ordförande om hon delar oppositionens bild av att detta är allvarligt och om och i så fall hur Moderaterna med sina samarbetspartier har någon plan för att råda bot på detta.

Vi lägger förslag efter förslag som stärker möjligheter för unga att stanna. Det gäller bland annat bostäder som är möjliga för unga att flytta till och utbildningar som kan göra att unga vill stanna. Än så länge får vi inget gehör.

Kommuner behöver vara attraktiva för 18- till 34-åringar eftersom de är de mest flyttbara. Senare i livet hinner man rota sig på andra ställen och har en benägenhet att stanna kvar där.

Det som är mest anmärkningsvärt gällande befolkningsfrågan är inte att de styrande säger nej till våra förslag, utan att de inte tar några som helst initiativ själva. Det är oroande att den här frågan inte tas på större allvar.

Socialdemokraterna har nu skickat en interpellation om detta till kommunstyrelsens ordförande och hoppas på svar vid kommunfullmäktige i augusti. Sommaren ger möjlighet till lång reflektion och ett välgrundat svar innan besvarandet. Vilket är vad Socialdemokraterna hoppas på.

Magdalena Sundqvist (S)

Kommunalråd i opposition

Svar direkt:

Vi håller med Magdalena Sundqvist om att Kungsbacka kommun ska vara en kommun där alla ska få möjlighet att bo på det sätt de själva vill. Det innebär att vi ska fortsätta utveckla en kommun som präglas av trygghet och god välfärd. Vi behöver också bygga fler bostäder, framför allt småhus för de barnfamiljer som vill flytta hit men också komplettera med till exempel bostadsrätter och hyresrätter i de områden där det idag saknas.

Samtidigt ska man vara medveten om att vi, som pendlingskommun till en universitetsort, alltid har sett att många av våra unga flyttar in till Göteborg i samband med studier. Det är varken något nytt eller något negativt, utan har varit en del av Kungsbackas befolkningsdynamik även innan Magdalena Sundqvist blev kommunalråd.

Magdalena menar att de i vänsteroppositionen lägger ’förslag efter förslag’ som skulle stärka möjligheten för unga att stanna i Kungsbacka. Möjligtvis syftar hon på de återkommande yrkanden där Socialdemokraterna, oavsett område, vill tvinga ny exploatering att bestå av minst 50 % hyresrätter. Det tror inte vi moderater är en bra väg framåt för Kungsbackas bostadsmarknad. Tvärtom, vi sätter ett stort värde i att alla människor ska få möjlighet att göra bostadskarriär och kunna äga sitt eget hem. Vi tror inte heller att nyproducerade hyresrätter, i ett land med så dyr nybyggnadskostnad som Sverige, kommer vara ett ekonomiskt gångbart alternativ för studenter.

Det tycks, i vanlig ordning, vara ren symbolpolitik från Kungsbackas socialdemokrater.

Lisa Andersson Kommunalråd (M)TV-klipp och nyheter

Säröburgaren är tillbaka
NYHETER 2024-07-24 KL. 07:00
Premium

Säröburgaren är tillbaka

Nypremiär för golfrestaurangen efter segdragna konflikten

Daniel berättar om matcher med ärkerivalen
SPORT 2024-07-23 KL. 20:00
Premium

Daniel berättar om matcher med ärkerivalen

"Kan förstå att fansen var frustrerade"

Första starten för Beckman
FOTBOLL 2024-07-23 KL. 15:00
Premium

Första starten för Beckman

Lurade på kärleken – och på alla sina pengar
NYHETER 2024-07-23 KL. 11:45
Premium

Lurade på kärleken – och på alla sina pengar

Allt fler drabbas av romansbedrägerier i Kungsbacka

Tält när stjärnorna gästar slottet
NYHETER 2024-07-22 KL. 21:40
Premium

Tält när stjärnorna gästar slottet

– De tycker om att det är enkelt

Succé för vintersport på is även i juli
NYHETER 2024-07-22 KL. 16:00
Premium

Succé för vintersport på is även i juli

"Första sommaren som vi inte smälter isen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-07-24 KL. 07:00
Säröburgaren är tillbaka
Premium | FOTBOLL 2024-07-23 KL. 15:00
Första starten för Beckman

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.