DEBATT 2024-05-24 KL. 10:00

Debatt: Vi vill få mer för vår VA-taxa

Debatt: Vi vill få mer för vår VA-taxa

TV-klipp och nyheter

I förra veckan fick vi via Norra Halland veta att framtidens avloppsrening skall kosta 1,7 miljarder, Men går man in på hemsidan står det 400-500 miljoner. Är det en medvetenhet att hålla de som skall betala oinformerade? Jag trodde att det var för invånarna Teknik levererade tjänster, även information.

Orsaken till behovet är att expandera staden. Tyvärr är det ju inte de nya invånarna som får betala detta utan de befintliga. På hemsidan kan vi se att det är 76 300 anslutna personer. Om vi antar att det är två personer i snitt per bostad betyder det att vi har ca 38150 bostäder i Kungsbacka anslutna. Med två procents ränta blir det en kostnad på 44 560 kronor per befintlig lägenhet för att vi ska kunna välkomna ytterligare 18 000 invånare de närmaste 26 åren. Sedan är det fullt igen.

Skulle lägenheterna själva betala blir det 188 000kr/lägenhet. Det värdet ”får” nu de nya fastighetsägarna av oss befintliga. Vad beträffar Kungsbackafjorden så gynnar det inte den, det är totalt sett lika mycket näringsämnen som går ut. Reningsverket är inte lösningen för att få fjorden att bli full med fisk igen och gå ifrån låg ekologisk status.

Så vad göra? Förvaltningen har ju varit på besök i Helsingborg och deras Recolab. Där separerar de toalettvattnet för sig och det övriga vattnet för sig. Jag har i dagarna fått den detaljerade kalkylen för detta – helt plötsligt så är inte detta ett dyrare alternativ. Dessutom kan det avlasta fjorden och skapa nyttor istället – kretslopp. Varför finns det inte en seriös sådan kalkyl med? Recolab ligger centralt i Helsingborg.

Kungsbacka växer till stor del med nya stadsdelar, översiktsplanen säger att mer än 50% av alla nya invånare skall bo i centrum. Det finns alla möjligheter att de nya områdena byggs med ny teknik och ansluter till ett nytt verk istället. Ett reningsverk som ligger österut. Här finns också gasledning, toalettvattnet kan med fördel rötas till biogas som kan kopplas in i ledningen likt bönderna i Långås gjort. Även all hästgödsel skulle ge ansenliga mängder gas.

Vi skulle då kunna ta hand om våra näringsämnen billigare och lättare. Gråvattnet renas med ultramembran till en låg kostnad och skulle kunna släppas i till exempel våtmarken vid Hjälm. På så vis får man vid behov en nödvattentäkt (det är ju inga bakterier eller läkemedelsrester i det och den enda vattenströmmen vid torka). Eller kanske vattna de grönområden som skall skapas i omgivningen?

Med ovan skrivet – vill ni betala så mycket för stadens expansion och inte få något tillbaka? Jag uppmanar er att ringa kommunstyrelsens medlemmar och höra deras syn på detta innan 28 maj! Sedan är det bara fullmäktige kvar och att hålla tummarna att de inte höjer kalkylen med 50% en gång till..

Anders Fermheden

Läs också:

Kostnader skenar för reningsverket



TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.