Den borgerliga regeringen genomför nu en kraftfull handlingsplan för att minska Sveriges klimatpåverkan. Klimatomställningen är vår tids stora utmaning. Då måste effekt och resultat få stå i fokus. Den gröna omställningen förutsätter ett konkurrenskraftigt näringsliv, mycket mer ren el och en acceptans för klimatpolitiken.
Till skillnad från vad oppositionen verkar tro måste vi inte försämra landets ekonomi för att lyckas med den gröna omställningen. Tvärtom är det avgörande att vi lyckas förena minskade utsläpp med ekonomiskt välstånd. Vi har redan visat att det är möjligt och det ska vi fortsätta med.
Regeringen har gjort ett rejält omtag i klimatpolitiken och satsar på reformer som gör verklig skillnad för klimatet. Det finns flera skäl till Sveriges framgångar hittills. En av de viktigaste faktorerna har varit vår i stort sett fossilfria elproduktion. Den moderatledda regeringen har nu fattat en lång rad beslut för att bana väg för ny kärnkraft. Dessutom tas nya steg för att öka utbyggnaden av vindkraften och öka kapaciteten i vattenkraften. Vi satsar också på att bygga ut både elnätet och laddinfrastrukturen och korta tillståndsprocesserna för dessa. Våra biobränslen går inte längre i majoritet till personbilarna utan satsas istället där de gör störst nytta – i tunga transporter som inte går att elektrifiera i lika hög utsträckning.
Det är enkelt att svepas med i domedagsretoriken och kanske till och med känna klimatångest men när vi kommer till lösningarna måste politiken hålla huvudet kallt. På allt för många områden har man fattat dåliga beslut med motivationen att det får oss att se bra ut. Politiken är som sämst när den blint följer populismen och lämnar helhetsperspektivet. Moderaternas syn på klimat-, energi och miljöfrågorna präglas av teknikoptimism och hoppfullhet. Vi är övertygade om att människan genom tekniska framsteg, vetenskap och fakta kan lösa de problem vi står inför – och nå klimatmålen.
Helena Storckenfeldt (M), riksdagsledamot, miljö- och klimatpolitisk talesperson
Lisa Andersson (M), kommunalråd Kungsbacka
I del 3 avhandlas damklubbarna i division 1, 3 och 4
I del 2 avhandlas herrklubbarna i division 1, 2 och 3
Drömmar har funnits, glidtacklingar har gjorts och måljublen har tynat ut. Den sista domarsignalen i årets seriespel är blåst så nu kan två stolpskott ta på sig ansvaret och säga var ribban ska ligga för årets prestation. Här kommer NH-sportens matiga betyg på fotbollsklubbarna del 2.