DEBATT 2023-04-26 KL. 15:00

Debatt: Vi ska få ordning på Sverige

Debatt: Vi ska få ordning på Sverige

Den grova brottsligheten är ett hot mot samhället. Att vakna till nyheter om sprängningar och skjutningar har kommit att bli en del av vår vardag. Så vill och kan vi inte ha det. Därför genomför nu Moderaterna och samarbetspartierna ett paradigmskifte i svensk kriminalpolitik. Det handlar om högre straff, brottsförebyggande arbete och nya effektiva verktyg till polis och åklagare.

Regeringen har redan presenterat flera viktiga politiska förslag i arbetet mot gängkriminaliteten. Nyligen fattade regeringen beslut om att tillsätta en utredning för lättnader för kamerabevakning. Detta är ett välkommet förslag som kommer att öka tryggheten runt om i Sverige och inte minst i Kungsbacka kommun. Kamerabevakning på allmänna platser kan ha både en trygghetsskapande effekt och samtidigt bidra till brottsbekämpningen. Det kan användas både i det brottsförebyggande arbetet och i brottsutredningar i begångna brott. Kameror är alltså ett av många verktyg som ska bidra till en minskad kriminalitet och ökad trygghet.

I dagens kamerabevakningslag kräver tillståndsprocessen ofta både mycket tid och omfattande administration. År 2020 avskaffades tillståndskravet för Polisen att sätta upp kameror. Tillståndskravet för kommuner och regioner behölls dock. Nu vill den moderatledda regeringen att tillståndskravet tas bort även från kommuner och regioner.

Vi ser därför mycket positivt på den utredning som regeringen har tillsatt.

Utredaren ska föreslå förenklingar för bland annat kommuner och regioner i deras användande av kamerabevakning på allmänna platser. Utöver avskaffat tillståndskrav ska utredaren också föreslå utökade möjligheter för att använda sig av kamerabevakning i syftet att bekämpa brott samt att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt med hänsyn till detta föreslå lämpliga lagändringar.

När läget ser ut som det gör i samhället, med skjutningar och sprängningar, där mer än var tredje kvinna känner sig otrygg, då måste en rad olika verktyg användas för att komma till rätta med otryggheten. Kamerabevakning är ett sådant verktyg.

Den moderatledda regeringen och samarbetspartierna har och kommer fortsatt att presentera förslag för att komma åt otryggheten och få ordning på Sverige. Vi ser mycket positivt på den tillsatta utredningen om lättnader för kamerabevakning och ser fram emot att i framtiden kunna se kamerabevakning på fler platser runt om i Sverige och i Kungsbacka.

Louise Meijer (M), riksdagsledamot och Moderaternas gruppledare i justitieutskottet
Helena Storckenfeldt (M), riksdagsledamot Halland
Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande Kungsbacka


SENASTE TV-NYHETERNA

Eldningsförbud – men det här får du göra
NYHETER 2023-06-01 KL. 15:00

Eldningsförbud – men det här får du göra

Butiken tas bort när mack blir obemannad
NYHETER 2023-06-01 KL. 11:45

Butiken tas bort när mack blir obemannad

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad
NYHETER 2023-06-01 KL. 10:30

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad

Tågstopp under större delen av dagen
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:08

Tågstopp under större delen av dagen

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:00
Premium

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:02
Lerkils stod för en överkörning
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Här avgör skyttedrottningen derbyt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.