DEBATT 2023-03-20 KL. 10:00

Debatt: Varje retur påverkar miljön

Debatt: Varje retur påverkar miljön

TV-klipp och nyheter

Att returnera varor kan orsaka många problem. Det är tyvärr så att de allra flesta kläder som returneras slängs. Vi har kommit fram till att 22 procent av varorna som köps blir returnerade, enligt Aktuell hållbarhet. Det skapar även mer miljöproblem och transporter som hade kunnat användas till personer som faktiskt vill ha sina varor, används nu istället för att returnera varor. Det är bättre att du endast köper det du vill ha och i så fall kan testa det du vill ha i butik som du inte är säker på. Därför ska du sluta returnera dina varor!

För det första så är det dåligt för miljön när det returneras alldeles för mycket varor. När varorna returneras behöver vi skicka tillbaka paketet via ett transportmedel. Det brukar ofta vara bilar, båtar och flygplan som transporten fraktas i beroende på vart den ska. Fordonen släpper ut avgaser vilket är dåligt för miljön och kommer öka växthuseffekten. Vissa företag kan välja att sälja varan igen vid ett lägre pris. De flesta företagen väljer dock att slänga varan för att det kan se dåligt ut för företaget med billiga och använda varor. Företagen kommer att förlora massa pengar på att behöva slänga varor som returneras.

För det andra så är returer något som skapar onödig börda för företagen. Speciellt de mindre företagen som inte har så många anställda. Detta kommer slutligen göra så att beställningar blir försenade, priserna kommer att gå upp och kundservicen blir sämre. Det är klart att om varan kommer fram trasig att man ska returnera den. Skulle det nu vara så att varan är i toppskick men den inte passar dig, kan du lämna den till en second hand-butik, röda korset eller en närstående person till dig. Detta är alltså något som just du kan göra för att företagen ska ha det enklare.

Vissa anser att om de inte får returnera varorna kommer varorna endast att ligga kvar hemma och inte komma till användning. Detta kommer till slut leda till att de behöver slänga varorna och de blir ändå dåligt för miljön. Men detta behöver inte hända, vi kan lämna in oönskade kläder till secondhand eller till vänner och familj.

Lovisa Gitye, 13 år


TV-klipp och nyheter

Anders Thornberg:
NYHETER 2024-07-19 KL. 12:50
Premium

Anders Thornberg: "Det har varit en jobbig tid"

Utredningen läggs ner – "Går inte att bevisa oaktsamhet"

Perry tillbaka i Kungsbacka efter 40 år
FAMILJ 2024-07-18 KL. 20:00
Premium

Perry tillbaka i Kungsbacka efter 40 år

Kom hit som student: "Tiden här har påverkat mig"

SOK accepterar ärendet i OS-härvan
SPORT 2024-07-18 KL. 14:38
Premium

SOK accepterar ärendet i OS-härvan

Gyllene Tider för Sommartider
NYHETER 2024-07-18 KL. 11:45
Premium

Gyllene Tider för Sommartider

Micke Syd på plats i Kungsbacka: "Allt i filmen har hänt"

Färdtjänst, hallå, hallå – 78-åriga Inger irriterad
NYHETER 2024-07-18 KL. 07:00
Premium

Färdtjänst, hallå, hallå – 78-åriga Inger irriterad

Telefonerna på sjukhuset trasiga

Den tolfte spelaren?
FOTBOLL 2024-07-17 KL. 21:00
Premium

Den tolfte spelaren?

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2024-07-19 KL. 20:05
Kungsbackatalangen hemkommen från EM

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.