Trots att klimatet är den enskilt viktigaste frågan som vi har att hantera i politiken så går utvecklingen i Sverige just nu åt fel håll. Nyligen presenterade Statistiska centralbyrån nya alarmerande siffror som visar att utsläppen ökar för andra kvartalet i rad. Under första kvartalet ökade utsläppen med 6,7 procent och under andra kvartalet med 5,6 procent. Totalt släpptes 25 miljoner ton koldioxidekvivalenter ut under det första halvåret.
Utsläppsökningen är en direkt följd av regeringens misslyckade klimatpolitik där man utan kompensatoriska åtgärder valt att aktivt öka utsläppen genom en kraftig sänkning av reduktionsplikten. Hela tiden har man även försökt dölja sitt misslyckande genom nyspråk, siffertrixande och skönmålning.
Det värsta är naturligtvis den förda politikens negativa följder för klimatet, men det är även allvarligt för näringslivet när Sverige tappar mark i den gröna omställningen. Inte minst företrädare för transportsektorn har varit väldigt kritiska till regeringens ryckighet och bristen på långsiktiga spelregler. Precis samma kritik återfinns i energisektorn som varit oerhört kritisk till att regeringen plötsligt ändrade spelreglerna för den havsbaserade vindkraften.
Ifrån Centerpartiets sida lägger vi fram förslag på förslag med åtgärder som kan vända på utvecklingen. Vi vill bland annat se en återinförd miljöbilsbonus med målet att 100.000 fler laddbara bilar ska säljas varje år. Vi vill även se en ambitiös och omstöpt reduktionsplikt med fokus på höginblandade biodrivmedel. Och inte minst vill vi se en aktiv energipolitik som bidrar till att öka den svenska elproduktionen här och nu, exempelvis genom utbyggnad av den havsbaserade vindkraften.
För att dölja sitt misslyckande gömmer sig gärna företrädare för den högerkonservativa regeringen bakom formuleringar om att de driver en klimatpolitik med ”köksbordslegitimitet”, men sanningen är att politiken vare sig har legitimitet hos väljarna (vilket vi såg i EU-valet) eller hos näringslivet. Den politik som efterfrågas runt köksbord och fikabord är helt enkelt en annan politik.
Den skada som regeringen orsakat Sverige är allvarlig, men fortfarande möjlig att reparera. Sverige behöver en politik som tar klimatet och den gröna omställningen på allvar. Det handlar förstås om att minska klimatutsläppen och den globala uppvärmningen, men det handlar också om att återupprätta Sverige som ett grönt föregångsland. Det förtjänar både medborgare och näringsliv.
Christofer Bergenblock (C), riksdagsledamot Halland
Drömmar har funnits, glidtacklingar har gjorts och måljublen har tynat ut. Den sista domarsignalen i årets seriespel är blåst så nu kan två stolpskott ta på sig ansvaret och säga var ribban ska ligga för årets prestation. Här kommer NH-sportens matiga betyg på fotbollsklubbarna del 2.