DEBATT 2022-06-21 KL. 10:00

Debatt: Skyll inte skjutningarna på Kungsbacka

Debatt: Skyll inte skjutningarna på Kungsbacka

Det finns idag inget annat EU-land där en så stor del av invånarna dör av gängskjutningar som i Sverige. I år är det fler dödsskjutningar hittills än någonsin tidigare. Föräldrar vågar inte låta sina barn gå hem själva efter fotbollsträningen – utan följer med så att inget ska hända på vägen hem.
Tjejer och kvinnor är rädda för att röra sig ute ensamma på kvällen. Och många invånare är nu dessutom fångade i landsarrest på grund av att det inte går att förnya passet förrän nån gång nästa år. Och ansvarig minister; Morgan Johansson, fortsätter att skylla ifrån sig. Nu på kommunerna. Det inger inte förtroende.

”Kommunerna behöver svara upp på de stora satsningarna som staten gör”, menar Johansson. Men det är inte Kungsbacka kommuns fel att första lediga tid för att förnya passet i Kungsbacka är i slutet av juni. Det är inte Kungsbacka kommuns fel att det varit 15 skjutningar i Polisregion Väst hittills i år. Det är inte Kungsbacka kommuns fel att antalet poliser per invånare är lägre nu än när Beatrice Ask var justitieminister.
Eller att tre av fyra gängmord förblir ouppklarade. Det är inte Kungsbacka kommuns fel att det inte finns en fungerande nationell avhopparverksamhet på plats. Det är Morgan Johansson, som i dagarna kritiserades av riksdagens konstitutionsutskott för sina lögner om att fler gängmedlemmar nu hoppar av, som bär det yttersta ansvaret.

Angående de ”stora satsningarna”. Regeringen skjuter bara till två miljoner kronor till Polisen i vårbudgeten. Det räcker väl inte ens för att ersätta de polisbilar som förstörts under vårens upplopp?
Moderaterna satsar en halv miljard extra på att stärka polisen – inte minst för att de ska kunna skaffa sig vattenkanoner, kroppskameror och komma till rätta med den akuta passkrisen.
Halva riksdagen har precis uttryckt sitt samlade missnöje mot Morgan Johansson. För Moderaterna i Kungsbacka är det tydligt att han gjort tillräcklig skada.

Vi måste göra Kungsbacka och Sverige tryggt igen, återupprätta lag och ordning och trycka tillbaka de kriminella gängen. Det kommer att vara Moderaternas prioritet både lokalt, regionalt och nationellt.
Bara så kan vi få ordning på Sverige.

Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande Kungsbacka

Helena Storckenfeldt (M), riksdagsledamot Kungsbacka


SENASTE TV-NYHETERNA

Eldningsförbud – men det här får du göra
NYHETER 2023-06-01 KL. 15:00

Eldningsförbud – men det här får du göra

Butiken tas bort när mack blir obemannad
NYHETER 2023-06-01 KL. 11:45

Butiken tas bort när mack blir obemannad

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad
NYHETER 2023-06-01 KL. 10:30

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad

Tågstopp under större delen av dagen
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:08

Tågstopp under större delen av dagen

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:00
Premium

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:02
Lerkils stod för en överkörning
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Här avgör skyttedrottningen derbyt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.