DEBATT 2024-07-26 KL. 17:00

Debatt: Ska vi verkligen inte kunna bada?

Debatt: Ska vi verkligen inte kunna bada?
Dagens debattartikel handlar om havsvattnet och möjligheten att kunna bada. Arkivbild: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Jag är permanentboende på Onsala och har sommarstuga i Frillesås. Förra sommaren kom jag för första gången i kontakt med det som kallas bräddning, vilket Kungsbacka kommun tillämpar vid kraftigt regnfall.

Andra hälften förra sommaren återhämtade sig havsvattnet aldrig riktigt i Frillesås. Till en början en brun sörja som så småningom övergick till klart, dock brunfärgat vatten. Beläggningen som satte sig på stenar och klippornas nedre del finns dock kvar och blir såphal så fort det regnar.

I år har, mig veterligt, redan två bräddningar genomförts. Den ena i samband med skolavslutningen - den andra vecka 29. Söndag 14 juli badade vi i kristallklart vatten i Gottskär, i mitten av veckan efter kunde vi inte bada där. En brun sörja med skum och mångfärgade bubblor slog mot klipporna. Seglare, husbilturister och andra vanliga badgäster bara skakade på huvudet. Vad är detta - mitt i högsommaren!

Halland som profilerar sig som ”Lilla Italien” och så kan man inte bada i havet Kungsbacka kommun?! Lika illa, eller till och med värre när vi kommer till sommarstugan i Frillesås. Kommer ner och ska ta mitt morgondopp i fantastiska Torstensvik, möts av en brun gyttja.

Har läst att kommunen avråder från bad i Vita Sand i Åsa hela sommaren. Tänker på alla som campat vid denna underbara strand i decennier. Antar att vissa av dem badar ändå, men är det meningen att det ska vara så här?

Frillesås är ju en gammal anrik badort - där tillbringade mina morföräldrar sina somrar redan på 1930-talet. Jag förstår att vår kommun vuxit och att detta innebär påfrestningar för avloppssystemet vid kraftigt regn, men även om man räknar klimatförändringar har det ju trots allt förekommit skyfall då och då under årens lopp förutom sommaren 2018. Aldrig har jag tidigare hört talas om att man tillämpat det som kallas bräddning.

Är det meningen att det ska vara så här i framtiden? Hur löser andra kommuner problemet och hur löser Kungsbacka detta? Så att det inte händer igen

Eva Haglind



Centimeter från att sänka proffsen och ta SM-guldet
SPORT 2024-09-07 KL. 19:02
Premium

Centimeter från att sänka proffsen och ta SM-guldet

"Just nu är det en silverbesvikelse"

TV-klipp och nyheter

Oron - två års väntan på el till laddstolpar
NYHETER 2024-09-07 KL. 09:30
Premium

Oron - två års väntan på el till laddstolpar

Elbolagen kan inte garantera kapaciteten

Man påkörd av a-traktor
NYHETER 2024-09-07 KL. 09:24
Premium

Man påkörd av a-traktor

Anna vill höja intresset för AI
NYHETER 2024-09-06 KL. 15:00
Premium

Anna vill höja intresset för AI

Rekordvädret - så varmt blev det
NYHETER 2024-09-06 KL. 14:00
Premium

Rekordvädret - så varmt blev det

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-09-07 KL. 15:00
Uppskattad marknad i Fjärås
Premium | FOTBOLL 2024-09-07 KL. 10:18
Mardrömssviten fick ett slut
Premium | NYHETER 2024-09-07 KL. 09:24
Man påkörd av a-traktor

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.