Debatt: Satsa på skolan för framtiden
Många kommuner har ett tufft ekonomiskt läge. Ökade kostnader gör att budgeterna inte går ihop. Kungsbacka är inget undantag. Skolan utgör av naturliga skäl en stor del av kommunens uppdrag och därtill kostnad.
Enligt våra beräkningar går svensk skola i dag minst 12 miljarder back. För Kungsbackas del är summan för 2023 36 miljoner på förskola & grundskola och ca.8 miljoner på gymnasium & arbetsmarknad. Detta på verksamheter som redan idag har sämre resurser än i jämförbara kommuner och kommuner i regionen.
De nedskärningar som nu görs på förskolor och skolor får direkta och allvarliga konsekvenser för såväl kvaliteten i undervisningen som för lärares arbetsmiljö. Personaltätheten och lärartätheten minskar, resurspersoner försvinner, klasserna blir större, tid till för- och efterarbete minskar, samvetsstressen ökar och lärarna betalar med sin egen hälsa. Givetvis drabbas eleverna i slutändan. Vad händer med skrivningarna i skollagen som beskriver huvudmannens skyldigheter att fördela resurser till utbildning inom skolväsendet efter barnens och elevernas olika förutsättningar och behov för att kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål?
Sveriges Lärare är väl medvetna om det kärva ekonomiska läget, men i svåra tider behöver kommunen än mer värna om det som är det rätta. Det rätta är, enligt oss, att investera i barnens och elevernas utbildning. Det handlar om Kungsbackas, men också hela Sveriges framtid och välstånd. Vi behöver framsynta och kraftfulla politiker som vill och vågar sätta skolan först. Som investerar i utbildning och ett attraktivt läraryrke.
Johanna Jaara Åstrand & Åsa Fahlén, förbundsordförande, Sveriges Lärare
Frida Hagelin & Ronnie Ripgården, ordförande Sveriges Lärare i Kungsbacka