För en tid sedan fick undertecknad en inbjudan att vara med under en dag med en högstadieklass på Kapareskolan i Onsala.
Inbjudan kom från läraren Henrik Dahlquist, som också bad mig att berätta något för klassen om min tid i arbetslivet.
Med tanke på all kritik som kommit mot skolan i allmänhet och ordning och reda i skolan i synnerhet så var det med ganska låga förväntningar jag anlände redan 07.15 en tisdagsmorgon. Tiden fram till skoldagens start för eleverna ägnade Henrik åt att minutiöst förbereda dagen, som skulle ägnas åt NO, mestadels biologi.
Dröm om min förvåning, när dörren öppnades och eleverna släpptes in i salen hälsade Henrik i hand på varje elev och man sa "god morgon" till varandra. Lektionen startade först när det var tyst i salen, vilket det blev mycket snart...
Vi delade på arbetet med att gå runt i salen och svara på frågor från eleverna efter genomgångarna. En fantastisk stund för mig som inte gått i högstadiet sedan 70-talet. Nyfikna och härliga elever, massor av frågor och intresse från klass 7A. Eftermiddagen spenderades med samma klass under ett så kallat NO-block, där man bland annat lärde sig att använda mikroskop.
Dessa lektioner kunde genomföras på ett mycket imponerande sätt på grund av en formidabel insats och förberedelser av Henrik OCH klass 7A i samklang. Ordning och reda, bra arbetsmiljö, fin stämning i klassen och imponerande material att arbeta med för eleverna karaktäriserade dagen.
Jag förstår att det inte alltid blir en toppendag för alla men med lärare som Henrik och en klass som 7A på Kapareskolan så finns det gott hopp för svenska ungdomar och för Sverige!
Med dessa ord vill jag tacka 7A och Henrik för en fantastisk dag på Kapareskolan! Jag kommer gärna tillbaka i vår.
Mats Persson, Onsala
Läs mer debatt:
Debatt: Mammografi räddar liv – men jämlikheten brister
Debatt: Alla har rätt till ett liv fritt från våld
Debatt: Frågan om framtiden för barn och elever i Onsala
Ingemar och Elsa Vendelstrand kör häst och vagn på Tjolöholms julmarknad
Sverige fick en drömlottning i playoff
Allt fler väljer bort alkoholen. Men sommeliern Attia Franzén tyckte att något saknades bland de alkoholfria alternativen. Nu lanserar han Parispojken där drycker skapas för att passa till specifika maträtter och tilltugg. – Jag tror att många dricker mindre, men finare, säger Attia Franzén.



