Bygg- och fastighetssektorn står enligt Boverkets statistik för en tredjedel av energianvändningen i Sverige. Samtidigt behövs stora mängder fossilfri energi när industrin och transportsektorn ska fasa ut fossila bränslen.
För att skapa ett mer hållbart samhälle måste vi bygga mer energieffektivt och samtidigt snabbt energieffektivisera befintliga byggnader. Om vi ska klara det och nå de nya mål EU:s medlemsländer nu enats om så behöver det löna sig för både privatpersoner och professionella fastighetsägare att investera i energieffektivisering.
En ny studie visar att en villaägare som tilläggsisolerar småhus från miljonprogramsåren tjänar in kostnaden för vindsisoleringen på bara tre år. Om fasaden dessutom isoleras i samband med en fasadrenovering tar det sex år att tjäna in både vinds- och fasadisoleringen.
Ett vanligt missförstånd är att mineralullsisolering kräver mycket energi att producera. Men enligt samma studie tar det bara ett år att spara in den mängd energi som används vid produktionen av mineralullsisoleringen - och två år att spara in samma mängd klimatutsläpp som uppstår vid produktionen. Därefter fortsätter investeringen sänka både kostnader och klimatutsläpp.
En fastighetsägare som tilläggsisolerar sitt hus sänker inte bara sina egna energikostnader. Den minskade efterfrågan på energi bidrar också till att sänka energipriset för alla.
För att öka takten i omställningen uppmanar vi Hallands politiker att:
Ta fram en plan för länets bidrag till energieffektiviseringsmålen till år 2030.
Verka för att förenkla och omformulera stödet för småhusägare så att fler kan få stöd för effektiviseringsåtgärder utan att behöva byta ut hela värmesystemet
Verka för skärpta krav på energiprestanda vid nybyggnation och för att klimatdeklarationernas gränsvärden ska omfatta hela byggnadens livslängd. inklusive energianvändningen i driftskedet.
För att motivera Hallands småhusägare att satsa och investera i minskad energianvändning så behöver politiken säkerställa att rätt styrmedel och stöd finnas på plats.
Veronica Koutny Sochman, vd Swedisol
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.