Det är i företagen som resurserna skapas och det är skatterna som gör att vi kan finansiera alla gemensamma åtaganden som behövs i samhället. Därför behöver vi skatter som inte står i vägen för att företag startas, utvecklas och att nya jobb skapas.
Skattepolitiken har länge setts som främst en nationell fråga, men på senare år har harmonisering inom EU och direktiv från OECD påverkat utformningen. Mycket talar för att det internationella perspektivet kommer att tillta.
Många har en bild av att Sveriges skattetryck är bland de högsta i värden. Det är sant, men det är faktiskt så att Sveriges skattekvot (skatteintäkter som andel av BNP) har sjunkit de senaste decennierna. Från nära 50 procent vid millennieskiftet till idag 41 procent, så i nuläget är det sju andra länder som har högre kvot än Sverige.
Skatterna på arv, gåvor och förmögenhet har avskaffats. Entreprenörsskatten (3:12-reglerna) och bolagsskatten har reformerats och sänkts. Flera omgångar med jobbskatteavdrag har sänkt skatten på arbete, ROT- och RUT-avdrag har införts, sparande har blivit attraktivare med ISK-konton och de senaste åren har även marginalskatten sänkts.
Medan skattetrycket har sjunkit har de totala skatteintäkterna per capita ökat med 19 procent. Skatterna på arbete och kapital, liksom bolagsskatten, är fortsatt i behov av reformer för att öka vår konkurrenskraft. De måste bli lägre, enklare och rättssäkrare. Det är viktigt för vår välståndsutveckling att svenska företag har goda förutsättningar att tävla på världsmarknaden. Den högsta marginalskatten inklusive arbetsgivaravgift ligger fortfarande i OECD:s toppskikt. Vi bör fortsätta att utveckla jobbskatteavdraget för de lägre inkomsterna för att på så sätt minska utanförskapet.
Parallellt behöver vi reformer inom ägarbeskattningen för att tillvarata den fulla potentialen för entreprenörskap. En del i detta är att kapitalskatten bör sänkas till nivåer som många andra länder redan har. För företagen är momsen ett besvärligt område där det behövs förenklingar.
De skattereformer som har gjorts sedan millennieskiftet banar väg för ökat välstånd. Fortsätter vi att reformera de skadligaste skatterna skapas utrymme för fler förbättringar.
Kristian Ryberg, regionchef Svenskt Näringsliv Halland
Johan Fall, chef för skatteavdelningen Svenskt Näringsliv
Ny mätning visar vilken bransch som har högst andel överträdelser
Räddningstjänsten ofta först på plats vid suicid-ärenden
"Känslomässigt laddat och det ser aldrig likadant ut två gånger"
49 olika datasystem ska bli till ett system inom vården
Besök i Kungsbacka bakom fråga om ny lag
Filmar nytt projekt med sin pappa i huvudrollen
I stället för att bara knyta näven vid köksbordet beslöt han sig för att engagera sig i politiken. Ett litet uppdrag var tanken. Men när Vänsterpartiets frontfigur avled blev Patrik Jervne Henestam plötsligt toppnamn med plats i kommunstyrelsen. Och trots att det är tufft verkar han nu ha fått smak på politiken.