DEBATT 2024-07-05 KL. 15:00

Debatt: Problematik som inte tas på allvar

Debatt: Problematik som inte tas på allvar
Magdalena Sundqvist (S).

TV-klipp och nyheter

Till Kommunstyrelsens ordförande om att unga ska stanna i Kungsbacka

Jag säger det igen: vi har störst nettoutflytt av unga av alla 290 kommuner i hela Sverige.

Det är exceptionellt oavsett vilken kommun man är, om man är pendlingskommun, storstad, glesbygd eller storstadskommun. Det går inte att fortsätta att gå i samma, trötta, bekväma hjulspår som i decennier tidigare.

Det man tidigare har gjort har nu resulterat i att unga idag inte väljer att stanna i kommunen eller inte väljer att flytta hit. Av många anledningar är det fullständigt nödvändigt att ta det här problemet på riktigt stort allvar. Vi behöver arbetskraften, vi behöver styrkan i unga skattebetalare och vi behöver unga som senare väljer att bo här med sina kommande familjer.

Socialdemokraterna har lagt flera förslag för att ta de första stegen för att råda bot på detta. Som kommunstyrelsens ordförande påpekar så lägger vi alltid förslag vid större byggprojekt att hyresrätter måste byggas i större omfattning om unga ska kunna stanna. Fler hyresrätter stärker också möjligheter att stanna i kommunen, för barnfamiljer där föräldrar senare i livet väljer att dela på sig.

Förutom bostäder är arbete av högsta vikt för unga att stanna. I dagens kompetensbrist är det också i Kungsbackas intresse, att som kommunens största arbetsgivare, kunna attrahera ung arbetskraft. I Nämnden för Gymnasium & Arbetsmarknad la Socialdemokraterna ett förslag som innebar att de som går ut från Vård och Omsorgsprogrammet i kommunen skulle få fast anställning, det vill säga stanna i kommunens verksamhet och inte lämna för annan arbetsgivare.

Detta röstade de styrande med Moderaterna i spetsen ned. Studier är också något som får unga att välja en bostadsort. Socialdemokraterna har lagt ett förslag om att öppna upp för samarbete med högskola eller universitet och på så sätt förlägga högre utbildning i vår kommun.

Detta förslag har ännu inte varit uppe för beslut så det finns fortfarande chans för övriga partier att ställa sig bakom detta. I det svar som Kommunstyrelsens ordförande gett om hur man ska attrahera unga finns inte ett enda förslag.

Det är oroande att denna problematiska situation inte tas på större allvar.

Magdalena Sundqvist (S)



TV-klipp och nyheter

Alva Perssons stora afton – pajade hemmafesten
HANDBOLL 2024-10-03 KL. 21:37
Premium

Alva Perssons stora afton – pajade hemmafesten

HK Aranäs smakstart på säsongen fortsätter efter ny skalp

Andreas återskapar färg i historiska bilder
KULTUR & NÖJE 2024-10-03 KL. 20:30
Premium

Andreas återskapar färg i historiska bilder

Ställer ut kolorerade bilder från sina samlingar

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-10-05 KL. 07:59
Kommunen: "De har fått återkoppling"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.