DEBATT 2023-01-31 KL. 14:00

Debatt: Öppet brev till Hravn Forsne

Debatt: Öppet brev till Hravn Forsne
Hravn Forsne (M) svarar på kritik mot den kylda maten inom hemtjänsten. Foto: Arkivbilder.

Hej Hravn! Jag är en 90 år gammal pensionär som har bott i Kungsbacka i många år, tidigare i Vallda. Den service som jag hade förmånen att ta del av tidigare i form av varm mat, grönsaker och dessert som kom till mig varje dag var jag mycket nöjd med. Numera får jag kall mat levererat till mig. Det är väldigt lite grönsaker i maten och det serveras ingen dessert.

Den maten jag får nu ser oaptitlig ut och är inte god. Jag får ofta slänga mat, detta har jag tidigare i mitt liv nästan aldrig gjort. Jag är ju född på 1930-talet och som många andra i min generation van att äta upp maten.

Jag har läst i ortstidningen Norra Halland att du själv och dina politikerkollegor har smakat på denna mat. Det var bra gjort av er, men det är skillnad på att smaka på maten vid ett tillfälle och att äta denna mat varje dag.
Jag har förstått att du, Hravn, är en ung man mitt i livets mångahanda.

För mig som är över 90 år händer inte så mycket under dagarna och därför är god mat mycket viktigt.
Det har ju kommit många klagomål till er i nämnden för vård och omsorg med anledning av den kalla maten. Jag tror inte att du kommer att förstå hur viktig god mat är för oss gamla förrän du själv hamnar i den situationen.
Jag och jag tror många med mig vädjar nu till er i nämnden för vård och omsorg att tänka om vad gäller den mat som serveras till oss äldre i Kungsbacka kommun. Tack för ordet.

Med vänlig hälsning Stellan Oltéus och dotter Eva Erlandsson (vid tangentbordet)

Svar: Hej Stellan! Vad synd att du inte är nöjd med de nya matleverenserna och digitala inköpen. När vi genomförde den här förändringen var hela idén att vi skulle dels inte använda undersköterskor till att köra ut mat och dels att ge den valfrihet som många önskat även till de som inte klarar att handla själva. Det finns om man vill ha färdigrätter 120 stycken att välja på. Vill man ha mer sallad eller dessert är det bara att köpa till. Dock rekommenderar jag att man alltid skär upp sin sallad själv och inte handlar färdig sådan av hygienskäl.

Matdirekt.se som är den upphandlade sidan har ungefär samma utbud som en vanlig matbutik. Min tro som kommer från att jag har arbetat 16 år i restaurangbranschen är att folk vet bäst vad de själva vill äta. Det ska inte vara kommunen eller någon annan som bestämmer över vad du vill ha hemma i kylen eller skafferiet.

Det har varit mycket få klagomål och de som har kommit in har handlat om att någon rätt hade för mycket salt och att det någon gång var för lite sås. Hela poängen med att man själv ska kunna välja är att den som vill ha mer sås kan köpa till det. Den som vill ha dessert men inte sallad kan också göra det valet. Den som vill äta klockan 13 kan göra det och den som vill äta klockan 11 har det valet likaså. Alla var inte nöjda med när kommunen bestämde åt dem och om du inte tyckte om det som serverades så hade du inget val annat än att gå hungrig den dagen.

Vill du inte ha färdiga måltider går det jättebra att beställa köttbullar och köpa till potatissallad eller vad nu än du önskar. Vi är nu sist ut i Halland med att gå över till digitala inköp och hela idén är att det hela tiden ska vara ett utbud som växer. Jag hoppas nu att mitt svar gör att du vill utforska en större del av utbudet, till exempel 77 sorters glass, och testa vilka kombinationer som du gillar.

Hravn Forsne (M), ordförande Vård och OmsorgSENASTE TV-NYHETERNA

Barnmarknad lockade massvis med folk
NYHETER 2023-04-01 KL. 15:00

Barnmarknad lockade massvis med folk

Krönika: Glädjande siffror att vara stolt över
KRÖNIKOR 2023-04-01 KL. 12:00

Krönika: Glädjande siffror att vara stolt över

Turistinformationen har koll på sportfisket
NYHETER 2023-04-01 KL. 09:30

Turistinformationen har koll på sportfisket

Första april är sportfiskarnas julafton
NYHETER 2023-04-01 KL. 08:45
Premium

Första april är sportfiskarnas julafton

Succésäsongen ett faktum:
HANDBOLL 2023-03-31 KL. 23:02
Premium

Succésäsongen ett faktum: "Helt fantastiskt"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2023-04-02 KL. 12:42
En offensiv defensiv gav utdelning
Premium | NYHETER 2023-04-01 KL. 16:45
Hanhals Holme renstädad av Team Spirit

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.