DEBATT 2024-09-22 KL. 13:00

Debatt: Nya regler behövs för unga i trafiken

Debatt: Nya regler behövs för unga i trafiken
Kungsmässan är en av de platser där unga trafikanter samlas. Foto: Privat

TV-klipp och nyheter

Allt fler störs av att barn tillåts använda motorfordon som leksaker och att våra vägar, parkeringsplatser och skolgårdar används som motorbanor. Dygnet runt störs vi av konstant motorbuller och högljudd musik, buskörning och nedskräpning. Polisen får lägga enorma resurser på att jaga barnungar, resurser som skulle kunna användas till annat.

I sociala medier försvaras dessa fordon och barnens oansvariga beteende ofta med att barnen på landsbygden måste kunna transportera sig. Det är ju ett förståeligt argument, men då krävs att fordonen används till just det och inte används som leksaker. Följande regler borde snarast införas:

1. Inför 16-årsgräns, mer utbildning och strängare körkortskrav. Av alla problem som uppstår kring dessa fordon framgår tydligt att 15-åringar inte är tillräckligt mogna för att framföra fordonen.

2. Inför en maxvikt på fordonen. Det är helt orimligt att en 15-åring med mopedkörkort ska få köra runt i en dragbil till en semitrailer eller en stor pickup som väger flera ton. Det är ju ett jättesäkert fordon för barnet som kör den, men vad händer med de den krockar med eller med barnet som blir överbackat på en skolgård?

3. Inför ett krav på max bullernivå. Ett fordon ska inte få låta så det hörs flera kilometer. Dagens regler kräver bara en ljuddämpare i funktionsdugligt skick. Inför ett krav på en max bullernivå i dB!

4. Inför ett totalförbud mot högtalaranordningar i A-traktorer. Att fordonen används som mobila högtalaranläggningar är det som orsakar mest problem för omgivningen. Om fordonen som alla skriver är till för att ungdomarna ska kunna transportera sig så kan det inte vara nödvändigt med högtalaranläggningar. Detta skulle även minska risken för hörselskador på barnen som kör samt bidra till ökad trafiksäkerhet då de inte distraheras av ljudet och kan uppfatta omgivande ljud (till exempel signalhorn).

5. Gör det lättare att återkalla körkortet. Det bör räcka med en bot för hög och störande musik eller att ha väckt ett område med buskörning för att körkortet ska återkallas. Gör det även lättare att återkalla vårdnadshavarens (ägarens) körkort eftersom de tillåter detta beteende.

6. Med ökad utbildning och hårdare körkortskrav i kombination med maxviktsregler skulle även hastigheten kunna höjas något, vilket skulle leda till minskade köer och mindre omkörningar.

Med dessa regler tror jag flera skulle kunna acceptera att ha kvar denna fordonstyp.

"Quies"



Odla pumpa ett härligt äventyr
NYHETER 2024-09-22 KL. 15:00
Premium

Odla pumpa ett härligt äventyr

TV-klipp och nyheter

Malin firar 50 med nytt jobb och nytt namn
FAMILJ 2024-09-22 KL. 09:00
Premium

Malin firar 50 med nytt jobb och nytt namn

Kommundirektören lämnar Kungsbacka efter fem år

Så bygger du en egen gärdsgård
NYHETER 2024-09-21 KL. 17:15
Premium

Så bygger du en egen gärdsgård

En strävan bort från Kungsbacka
KRÖNIKOR 2024-09-21 KL. 15:00
Premium

En strävan bort från Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-09-22 KL. 15:00
Odla pumpa ett härligt äventyr
Premium | NYHETER 2024-09-21 KL. 17:15
Så bygger du en egen gärdsgård
Premium | KRÖNIKOR 2024-09-21 KL. 15:00
En strävan bort från Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

140 000 följer Lises inspiration om trädgårdar

140 000 följer Lises inspiration om trädgårdar

Lise Matti är trädgårdsfantasten som jobbar på Hjämleskulla handelsträdgård och med konsultation. När hon för några år sedan la upp en bild på sina dahlior på Instagram blev spridningen enorm. Nu har hon över 140 000 följare på plattformen och vill satsa ännu mer på att inspirera, ge tips och råd.