DEBATT 2023-03-01 KL. 11:00

Debatt: Nu kommer elstödet till Halland!

Debatt: Nu kommer elstödet till Halland!

I en tid när många människor bär tungt gör vi vad vi kan för att lindra och stötta. Nu kommer det efterlängtade elstödet till hushåll i elområde 3 och 4.

Många har behövt dra ned värmen i sina bostäder och fryser i vinter. Barnfamiljer och äldre drabbas av dyrare mat, högre räntor på sina lån och höga elräkningar.

För att lindra i den pågående energikrisen vidtar regeringen en rad åtgärder, både på kort och lång sikt. Det handlar om att kraftsamla och få loss varje tillgänglig kilowattimme. Det handlar om att spara och tillsammans minska risken för bortkoppling. Det handlar om att stötta hushåll och företag, med flera olika elstöd.

Vi gör det för att Hallands barnfamiljer ska klara sin försörjning bättre, för pensionärer och ensamstående, för svensk ekonomi och för jobben.

Den här regeringen tar över ett elsystem som monterats ner under åtta år av socialdemokratiskt styre. I södra Sverige har situationen varit särskilt besvärlig. Elområde 4 är den region i Europa som enligt rapporter haft minst installerad elproduktion jämfört med de behov som finns. Detta bidrar till en hård belastning av elsystemet i hela landet – både sett till utbud och prisläge.

När Stefan Löfven tillträdde som statsminister hade Sverige tio fungerande kärnkraftsreaktorer. Fyra av dessa kom att avvecklas. Planeringen av två nya reaktorer stannade av. För det har svenska folket betalat ett högt pris.

Den 11 september 2022 fick Sverige en nystart. Den nya regeringen har inlett återuppbyggnaden av ett robust energisystem. Arbetet är krävande. Det kommer ta tid. Men det måste göras. Kristdemokraterna ser i regeringsställning till att arbetet blir gjort.

Vi måste säkra tillgången på el, nu och inför kommande vintrar. Alla goda krafter kommer behövas – sol, vind, vatten och ny kärnkraft. Arbetet bedrivs på bred front genom kortare tillståndsprocesser för olika kraftslag. Förbudet mot att anlägga kärnkraftverk på nya platser slopas.

Nio dagar efter att den nya regeringen tillträdde presenterades ett elstöd. Denna vecka börjar elstödet till hushåll betalas ut. Vi har agerat från dag ett för att stödet skulle nå fram så snabbt det bara är möjligt, långt tidigare och i betydligt större omfattning än den tidigare regeringens stöd.

För en vanlig villa med en förbrukning på 20 000 kWh per år uppgår stödet till cirka 10 000 kronor i norra Halland och 16 000 kronor i södra.

Mer hjälp är på väg. Till dess fortsätter vi att kraftsamla, spara och stötta. Tillsammans kommer vi klara detta.

Larry Söder (KD), riksdagsledamot Halland
SENASTE TV-NYHETERNA

Misshandlade partner tre gånger – nu döms han
NYHETER 2023-03-22 KL. 12:45

Misshandlade partner tre gånger – nu döms han

Ännu en klass från Kungsbacka vidare i radiotävlingen
NYHETER 2023-03-22 KL. 11:11

Ännu en klass från Kungsbacka vidare i radiotävlingen

Från ångest till handling för bättre klimat
NYHETER 2023-03-22 KL. 09:00

Från ångest till handling för bättre klimat

FN-föreningen vill visa vad alla kan göra

JO kritiserar tingsrätten – inspelning stoppades
JOBB & PENGAR 2023-03-22 KL. 08:00
Premium

JO kritiserar tingsrätten – inspelning stoppades

Nytt stormöte på Särö skola
NYHETER 2023-03-21 KL. 21:45
Premium

Nytt stormöte på Särö skola

Fortsatt ja till bostadsprojekt
JOBB & PENGAR 2023-03-21 KL. 16:41
Premium

Fortsatt ja till bostadsprojekt

S stödde Alliansen i kommunstyrelsen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.