DEBATT 2022-09-15 KL. 11:00

Debatt: Massivt samarbete krävs för att lösa gängproblem

Det vi ser idag är konsekvenserna av en under decennier slapp kriminalpolitisk uppföljning av gängbildningarna i förorterna och den socioekonomiska utvecklingen i boendet samt inflytandet av andra värderingar än de efter vilka vi infödda svenska lever och värnar om.

Debatt: Massivt samarbete krävs för att lösa gängproblem
Vi närmar oss 50 dödskjutningar i år, skriver debattören som menar att nu behövs all tänkbar mobilisering. Genrebild.

Resurser till deras inordnande i samhället har också saknats. Den ofullständiga integrationen förorsakar också olyckliga livsvillkor för de boende, som skapat sig en mänsklig tillvaro här, men i en omgivning som är hotfull och otrygg. Klanbildningar och andra rättsystem har man här låtit verka fritt. Politikerna har även missat konsekvenserna av balkanländernas frigörelse, följderna på Schengenavtalet, begränsningen av gränskontrollerna och dess orsak till vapeninflödet från öst med mera.

Förslagen på repressiva åtgärder har haglat från alla håll under valrörelsen där det ena partiet försöker överträffa det andra med mer eller mindre ogenomförbara förslag.
Inom kriminologin är det ett känt faktum att det förebyggande polisarbetet är mest framfångsrikt i brottsbekämpningen. Narkotikahandeln måste stoppas! Dagens gängkriminalitet och skjutningar kräver all tänkbar mobilisering. En uppfattning som Leif GW Persson också delar.

Politikerna måste acceptera att dessa förebyggande insatser är resurskrävande både personellt och materiellt och anslå de medel som erfordras för ett ordningsamt och tryggt samhälle. Efter åtta år av handlingsförlamning lovas det ännu en gång att det är dags att ”lyfta på alla stenar”.
I år närmar vi oss redan femtiotalet dödsskjutningar. Och bakom skjutningarna finner vi barn i nedre tonåren!
Vi behöver fler poliser i yttre tjänst , synliga och tillgängliga på gator och torg med god lokalkännedom och framför allt för att skapa förtroende och goda kontakter med personer inom sitt närområde. Detta i kombination med civil spaning och vetskap om pågående aktiviteter ökar möjligheterna att förhindra brott.

Det är nu hög tid att de så kallade Medborgarlöftena infrias snarast genom ett massivt samarbete mellan polisen, socialtjänsten, skolan, näringslivet, idrottsrörelsen, ideella föreningar och boende inom problemområdena. Och politiker, bli vuxna, vakna upp och släpp all populism!
Vi måste stoppa nyrekyteringen!

Royne Nilsson, diplomerad kriminaltekniker vid Institute of Applied Science, ChicagoSENASTE TV-NYHETERNA

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Populära badet får nya toaletter och duschar
NYHETER 2022-09-27 KL. 08:00

Populära badet får nya toaletter och duschar

NYHETER 2022-09-27 KL. 06:59

"Säkerheten har högsta prioritet"

Talmansomröstning första punkten i riksdagen
NYHETER 2022-09-26 KL. 20:00

Talmansomröstning första punkten i riksdagen

Jan Riise (Mp) och Carita Boulwén (Sd) första dag på nya jobbet innebar framröstningar av fyra talmän.

Kommunen rustad inför höstmörkret
NYHETER 2022-09-26 KL. 17:00

Kommunen rustad inför höstmörkret

Högen med trasig belysning har betats av

Fler nyheter