DEBATT 2022-09-15 KL. 11:00

Debatt: Massivt samarbete krävs för att lösa gängproblem

Det vi ser idag är konsekvenserna av en under decennier slapp kriminalpolitisk uppföljning av gängbildningarna i förorterna och den socioekonomiska utvecklingen i boendet samt inflytandet av andra värderingar än de efter vilka vi infödda svenska lever och värnar om.

Debatt: Massivt samarbete krävs för att lösa gängproblem
Vi närmar oss 50 dödskjutningar i år, skriver debattören som menar att nu behövs all tänkbar mobilisering. Genrebild.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Resurser till deras inordnande i samhället har också saknats. Den ofullständiga integrationen förorsakar också olyckliga livsvillkor för de boende, som skapat sig en mänsklig tillvaro här, men i en omgivning som är hotfull och otrygg. Klanbildningar och andra rättsystem har man här låtit verka fritt. Politikerna har även missat konsekvenserna av balkanländernas frigörelse, följderna på Schengenavtalet, begränsningen av gränskontrollerna och dess orsak till vapeninflödet från öst med mera.

Förslagen på repressiva åtgärder har haglat från alla håll under valrörelsen där det ena partiet försöker överträffa det andra med mer eller mindre ogenomförbara förslag.
Inom kriminologin är det ett känt faktum att det förebyggande polisarbetet är mest framfångsrikt i brottsbekämpningen. Narkotikahandeln måste stoppas! Dagens gängkriminalitet och skjutningar kräver all tänkbar mobilisering. En uppfattning som Leif GW Persson också delar.

Politikerna måste acceptera att dessa förebyggande insatser är resurskrävande både personellt och materiellt och anslå de medel som erfordras för ett ordningsamt och tryggt samhälle. Efter åtta år av handlingsförlamning lovas det ännu en gång att det är dags att ”lyfta på alla stenar”.
I år närmar vi oss redan femtiotalet dödsskjutningar. Och bakom skjutningarna finner vi barn i nedre tonåren!
Vi behöver fler poliser i yttre tjänst , synliga och tillgängliga på gator och torg med god lokalkännedom och framför allt för att skapa förtroende och goda kontakter med personer inom sitt närområde. Detta i kombination med civil spaning och vetskap om pågående aktiviteter ökar möjligheterna att förhindra brott.

Det är nu hög tid att de så kallade Medborgarlöftena infrias snarast genom ett massivt samarbete mellan polisen, socialtjänsten, skolan, näringslivet, idrottsrörelsen, ideella föreningar och boende inom problemområdena. Och politiker, bli vuxna, vakna upp och släpp all populism!
Vi måste stoppa nyrekyteringen!

Royne Nilsson, diplomerad kriminaltekniker vid Institute of Applied Science, Chicago


Bor på camping flera månader om året:
FAMILJ 2025-05-12 KL. 20:45
Premium

Bor på camping flera månader om året: "Ett andra hem"

Dan och Gull-Britt Svenningsson är så kallade långliggare

TV-klipp och nyheter

SHL-klubbens stjärnvärvning från Onsala
2025-05-12 KL. 19:45
Premium

SHL-klubbens stjärnvärvning från Onsala

✔ Varför han lämnar NHL ✔ Intresset från andra SHL-lag ✔ Drömmen som inte släckts

Vännerna gör upp om SM-guldet
2025-05-12 KL. 16:00
Premium

Vännerna gör upp om SM-guldet

"De har varit överlägsna hela säsongen"

Sporthelgen i korthet
SPORT 2025-05-12 KL. 09:31
Premium

Sporthelgen i korthet

Riktig bilglädje vid Rolfsån
NYHETER 2025-05-11 KL. 17:45
Premium

Riktig bilglädje vid Rolfsån

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2025-05-12 KL. 16:00
Vännerna gör upp om SM-guldet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.