DEBATT 2024-05-22 KL. 10:00

Debatt: Jobbstressen måste minska

Debatt: Jobbstressen måste minska
Genrefoto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Alla som jobbar har rätt till en god och riskfri arbetsmiljö men i verklighetens Sverige är bilden en annan.

I dagens globala och effektiva samhälle står privatanställda tjänstemän inför ökande krav på kreativitet, kognitiv förmåga och personlig flexibilitet. Utöver det utsätts de för hög arbetsbelastning och otydligt ledarskap. Sammantaget skapar det ett ohållbart arbetsliv.

I Försäkringskassans lägesrapport 2023 fastslås att orsaken till sjukfrånvaro gått från ryggont till psykiska diagnoser. Stressrelaterad psykisk ohälsa är idag den främsta orsaken till längre sjukfrånvaro och har nästan dubbelt så många sjukdagar jämfört med andra diagnoser.

I december 2013 var 4 479 personer i Västra Götaland sjukskrivna på grund av stress. Det kan jämföras med december 2023 då 9 391 personer var sjukskrivna av samma orsak.

I Unionens nya Arbetsmiljöbarometer uppger 56 procent av arbetsmiljöombuden att systematiskt arbetsmiljöarbete bedrivs på deras arbetsplats. Det är inte bra nog! Riskfria arbetsmiljöer existerar inte, och just därför måste man konstant arbeta för att minska risker och brister.

Den generellt höga arbetsbelastningen innebär en hälsorisk i sig och skapar även konsekvenser för arbetsmiljöarbetet då tid saknas för gemensamt förbättringsarbete och samverkan.

Arbetsgivare som inte jobbar aktivt med arbetsmiljöarbetet ger inte sina anställda rätt förutsättningar och riskerar inte bara medarbetarnas hälsa utan även att gå miste om tillväxtkraft.

Lösningen är att:

1. Alla arbetsplatser bedriver ett systematiskt arbetsmiljöarbete med hög kvalitet.

2. Arbetsgivare tar ansvar och ser till att arbetsbelastningen är hållbar och att arbetet inte leder till sjukdom eller skada.

3. Arbetsmiljöarbetet bedrivs i samverkan där arbetsmiljöombudens inflytande säkerställs. Arbetsmiljöombudens roll och fackliga koppling är av största vikt för ett fungerande arbetsmiljöarbete på alla våra arbetsplatser.

4. Chefer har kunskaper och förutsättningar att bedriva och förbättra det systematiska arbetsmiljöarbetet.

5. Risker och brister i arbetsmiljön alltid förebyggs och åtgärdas.

6. Arbetsmiljöverket får tillräckliga resurser för att stärka inspektionsverksamheten.

Ett hållbart arbetsliv fritt från ohälsosam stress är en viktig investering för framtiden.

Anna Jonsson, regionordförande Unionen Göteborg

Peter Hellberg, förbundsordförande Unionen



Alfred överlevde kylan i vrakets mast
KULTUR & NÖJE 2025-07-01 KL. 20:45
Premium

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Carl-Magnus Stolt berättar den dramatiska historien om Maconas förlisning

Åsasonen byter klubb i Tyskland
FOTBOLL 2025-07-01 KL. 13:26
Premium

Åsasonen byter klubb i Tyskland

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.