Nyligen fanns ett inslag på tv från SVT Halland. Där uttalar sig en moderat företrädare i kommunstyrelsen om att de ska skära ner på diverse områden inom äldreomsorgen, bland annat möjligheter till dusch.
En kort intervju ger naturligtvis inte hela inblicken i vad som diskuterats eller hur man kommit fram till vissa förslag och jag bor inte i Kungsbacka så jag har inte följt eventuell debatt i frågan. Men det är mycket märkligt att det finns politiker i Kungsbacka som inte verkar veta att svensk äldreomsorg lyder under Socialtjänstlagen och att utgångspunkten för att få hjälp, och vilken typ av hjälp som ska ges, inte är ett beslut som ska fattas av politiker.
Det är en fråga för biståndsbedömare, det vill säga en person med utbildning inom socialt arbete och med socialtjänstlagen som grund. Där står att det är den enskilde personens behov som ligger till grund för vilka beslut om hjälp som ska ges. Det finns äldre personer som av olika skäl kan behöva duscha varje dag och det finns personer som inte har samma behov. Men det är inte något som politiker ska avgöra.
Uttalandet verkar mer vara ett utslag av åldersdiskriminering, det vill säga att uttala sig som om äldre vore en grupp med samma behov istället för att se till individen. Det är få områden i det svenska samhället som det har sparats in på så mycket som inom äldreomsorgen. Följden har blivit att (ännu) mer arbete har lagts över på anhöriga.
Ett förslag är att besöka något anhörigcenter eller några anhörigkonsulenter i Kungsbacka, om dessa områden inte är nedlagda av kommunala besparingsskäl.
Ann-Britt Sand, Fil dr i sociologi och pensionär, forskat om anhöriga och äldre
✔ Utebliven veckopeng ✔ Kylchocken i ishallsmatchen ✔ Det krävs för slutspel
✔ Vem de helst värvar ✔ Vilka åker ur ✔ Årets överraskning
✔ Regeln han vill ändra ✔ Orosmolnet ✔ Drömvärvningen
Många har säkert undrat vad det är för ett litet hus som nyligen återställts vid Lindomemotet längs E6:an. Under våren tog den gamla smedjan form igen och påminner nu om gården som länge låg där.