Utvecklingen är alarmerande! Vi ser en tydlig ökning av oro, nedstämdhet och stress bland svenska skolungdomar. Om elever ska ha en chans att lyckas i skolan och i livet måste de må bra. Studier visar att psykisk hälsa är en helt avgörande faktor för skolprestationer.
Det är hög tid att skolans roll i det psykiska hälsoarbetet stärks. Kristdemokraterna har länge drivit på för en mer tillgänglig elevhälsa, men vi ser också att undervisning kring psykisk hälsa behöver ta större plats på schemat.
Det finns gott om forskning på hur undervisning om psykisk hälsa förbättrar elevers mående och skolresultat. Både Statens beredning för medicinsk och social utvärdering och Folkhälsomyndigheten har pekat på skolbaserade program som en bra metod för att minska oro, ångest och nedstämdhet hos elever. Därutöver framhåller Världshälsoorganisationen att undervisning i psykisk hälsa är en av de mest kostnadseffektiva insatserna för att främja ungas välmående.
Skolinspektionen menar att svensk skola brister på det här området. Trots att skolan idag ska främja hälsa, finns ingen systematisk koppling mellan hälsouppdraget och det dagliga arbetet i klassrummen. Det är tydligt att vi behöver en strukturerad och enhetlig insats i skolor över hela landet för att på allvar kunna påverka elevernas psykiska välbefinnande.
Flera närliggande länder har kommit längre med arbetet mot psykisk ohälsa i skolans regi. Som exempel har Finland haft psykisk hälsa på schemat i över tjugo år. Där får elever lära sig om vad som påverkar både deras fysiska och psykiska hälsa, och de får praktiska verktyg för att hantera stress och konflikter.
Kristdemokraterna föreslår att psykisk hälsa ska bli ett obligatoriskt inslag inom ämnet idrott och hälsa för elever i årskurs 6 och 8 samt i gymnasiets årskurs 2. Att integrera psykisk hälsa i ämnet idrott och hälsa är både praktiskt och effektivt, då fysisk aktivitet och psykiskt välmående går hand i hand. Undervisningen kan både ges av idrottslärare och andra yrkesgrupper inom elevhälsan.
Psykisk ohälsa i unga år leder till ökade problem i vuxenlivet – risk för utanförskap, psykosociala problem och i vissa fall kriminalitet. Att ge unga kunskap om psykisk hälsa är ett steg för att förebygga dessa problem och stärka både individ och samhälle.
Fysisk hälsa har funnits på schemat sen mitten av 1800-talet. Nu är det dags att införa även psykisk hälsa på schemat. Det skulle ge våra barn bättre förutsättningar att må bra, både nu och i framtiden.
Mathias Bengtsson (KD), riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson
Helena Nyborg (KD), 1:e vice ordförande i Nämnden för Gymnasium & Arbetsmarknad
Jenny Thorbjörnsson (KD), ledamot i Nämnden för Förskola & Grundskola
Läs även:
Debatt: Dags börja jobba med lösningar
Debatt: Prioritera kampen mot kränkningar
Många erbjudanden med procent i butikerna
"Inte tydligt hur det skulle omsättas i praktiken"
Drömmar har funnits, glidtacklingar har gjorts och måljublen har tynat ut. Den sista domarsignalen i årets seriespel är blåst så nu kan två stolpskott ta på sig ansvaret och säga var ribban ska ligga för årets prestation. Här kommer NH-sportens matiga betyg på fotbollsklubbarna del 2.