TV-klipp och nyheter

DEBATT 2024-11-27 KL. 14:00

Debatt: Prioritera kampen mot kränkningar

Debatt: Prioritera kampen mot kränkningar
En debattartikel om kampen mot mobbning. Foto: Pixabay

Den 24 augusti 2014 skrev Christer Olsson legitimerad psykolog, kurator och författare en artikel i GP. Artikeln handlade om alla de tiotusentals elever som måste gå till skolan, fyllda av oro och ångest inför risken att bli retade, hotade, hånade och slagna.

Mobbing ökar i Sverige. I Sverige är det cirka 140 000 barn och unga som utsätts för mobbing i skolan och på nätet (Friends 4 april 2024). ”Det är alldeles för många barn som går till skolan varje dag med en klump i magen och ångest”.

En del barn och ungdomar låtsas vara sjuka för att slippa den rums- och tidsbundna mobbingen och kränkningarna. Men de kommer inte undan den elektroniska, den som sker i cyberrymden. Mobbingen finns hela tiden med i tanke och känsla. Det är dags att vi vuxna på allvar tar vårt ansvar och hindrar mobbing. Varje mobbat barn är ett misslyckande.

Trots att Skollagen från 1 juli 2011 innehåller både anmälnings och handlingsplikt (6 kap 10 §) så är arbetet mot mobbing och kränkning på många skolor en katastrof. Skolor har eventuellt nolltolerans enligt Skollagen inskriven i likabehandlingsplaner, men varken lever i eller med nolltolerans.

Sker ingen förändring mot den ökande mobbingen och kränkningarna kommer det även idag att finnas skolledare, lärare och annan skolpersonal som har skygglappar för ögonen och hörselproppar i öronen (Olsson). Kanske hävdas att: På vår skola förekommer ingen mobbing, inga elever kränker varandra. Det kommer finnas vuxna i skolan som ser mobbing och hör kränkningar. Ser och hör sanningen, men förnekar den.

Det är en grundläggande demokratisk rättighet att varje elev ska känna sig trygg i skolan och inte bli utsatt för övergrepp och förnedrande behandling. Att inte överallt, alltid motarbeta mobbing och kränkning är ett tyst erkännande. Det är en skamfläck för vuxenvärlden.

En grundförutsättning till förändring enligt Olsson är att skolor får främjande, förebyggande och vid behov akuta verktyg mot mobbing och kränkning av huvudman. Det behövs kontinuerlig utbildning av all personal. I arbetet mot mobbing är det självklart att vårdnadshavare och elever involveras.

Förändring sker om de skolledare som är riskfaktorer när det gäller elevers trygghet och säkerhet entledigas av huvudman. Mobbing och kränkning går alltid att komma tillrätta med!

Tom Gnibbom



TV-klipp och nyheter

Hundratals miljoner i order till lokalt företag
JOBB & PENGAR 2024-11-27 KL. 12:00
Premium

Hundratals miljoner i order till lokalt företag

Miljökrav och kris ger skjuts i rätt riktning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

NH-sportens betyg på fotbollsklubbarna:

NH-sportens betyg på fotbollsklubbarna: "Inte ens nära godkänt"

Drömmar har funnits, glidtacklingar har gjorts och måljublen har tynat ut. Den sista domarsignalen i årets seriespel är blåst så nu kan två stolpskott ta på sig ansvaret och säga var ribban ska ligga för årets prestation. Här kommer NH-sportens matiga betyg på fotbollsklubbarna del 2.