DEBATT 2022-12-27 KL. 15:30

Debatt: Hur definieras gängkriminalitet?

Debatt: Hur definieras gängkriminalitet?
Insändarskribenten har synpunkter kring gängkriminalitet. Arkivbild: Norra Halland.

TV-klipp och nyheter

Så har då den kompetenta regeringen tillsatt ett antal utredningar som, enligt utsago, på ett omdanande sätt ska minska våldet i samhället, speciellt i de så kallade utanförskapsområdena.

Nu ska våldsverkarna inte längre våga sig ut. Jag ser verkligen fram emot att man nu tar tag i dessa förtappade kriminella element. Tanken är att man inte måste ha en konkret brottsmisstanke utan ger polisen fler verktyg att rensa upp i avarternas träskmarker.

Portföljer i äkta läder och handväskor från LV eller Gucci kommer således att kunna vara föremål för visitation då de kan innehålla dokument som kan tänkas styrka grova ekonomiska brott, miljonbedrägerier och aktieinsidertips.

Dessa ekonomiska brott utförs ofta av personer som är väl förankrade i det övre samhällsskiktet men likväl borde kunna anses ingå i kriminella gäng. Gängbrottslighet i manschettbrottets förklädnad där välpolerade personer boende i utanförskapsområden som Örgryte, Hovås, Östermalm och Djursholm kanske borde börja hålla hårt i sina accessoarer och titta sig över axeln.

Eller är det möjligen så att de medvetet har valt att fastslå att gängkriminellt enbart förekommer på orter med övervägande utländsk bakgrund och tillgång till olagliga handeldvapen?

Värt att notera är att personer med utländskt påbrå upptagna i det övre samhällsskiktet och/eller adelskalendern som avfyrar vapen i samband med jakt på slott, herrgårdar och gods knappast lär inbegripas.

Så, hur definieras gängkriminalitet? Alla brott som skadar samhället och kostar stora summor för skattebetalarna borde väl ingå, inte bara de som begås av personer med utländskt påbrå. Här verkar det minsann finnas utrymme för ytterligare en utredning som ska vara färdig om två år.

Luttrad medborgare
TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.