Nästan 20 000 elever lämnar varje år grundskolan utan att ha behörighet till gymnasiet. För många blir det en återvändsgränd i utbildningssystemet. De får ingen gymnasieexamen, vilket kraftigt begränsar deras möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden. Samtidigt står svenska arbetsgivare inför en akut brist på yrkesutbildad personal. Inom vård, industri, bygg och transportsektorn ropar företag efter arbetskraft – men många tjänster förblir obesatta. Den här ekvationen går inte ihop.
Att tusentals ungdomar lämnas utan en gymnasieexamen samtidigt som arbetsgivare skriker efter kompetens är ett systemfel vi måste rätta till. Vi kan inte låta unga människor fastna i arbetslöshet eller hamna i bidragsberoende när vi vet att det finns jobb som behöver tillsättas. Och vi kan inte acceptera att företag tvingas tacka nej till uppdrag eller minska sin verksamhet på grund av kompetensbrist.
Lösningen är att skapa fler vägar in i arbetslivet. Självklart ska vi fortsätta stärka undervisningen i grundskolan, så att fler når gymnasiebehörighet. Men för de elever som trots stödinsatser inte uppnår behörighet måste vi erbjuda en annan väg – en väg där de kan få en yrkesutbildning anpassad efter deras förutsättningar.
Därför vill Kristdemokraterna införa ett nytt, kortare och enklare gymnasiespår med fokus på yrkesförberedelse och praktiska kunskaper. Det ska vara utformat för de elever som idag hamnar utanför de nationella gymnasieprogrammen. Här ska fokus vara på praktiska kunskaper, och eleverna ska tidigt få komma ut på arbetsplatser och lära sig jobbet på riktigt. Teoretiska ämnen ska finnas, men inte vara ett hinder för att ta sig vidare.
Genom att samarbeta med branscher och företag kan vi säkerställa att utbildningen leder direkt till jobb. Istället för att unga människor går sysslolösa ger vi dem en konkret väg in i arbetslivet, där de kan få en meningsfull sysselsättning och en egen inkomst. Det stärker individen, det stärker arbetsmarknaden och det stärker Sverige.
För oss kristdemokrater är målet tydligt: ingen ung ska behöva fastna i utanförskap när vi har en växande arbetsmarknad som behöver fler händer. Vi vill ge fler unga chansen att lyckas, att bygga sin framtid och att känna stoltheten i att kunna försörja sig själva. Det är bra för individen, det är bra för företagen – och det är bra för hela samhället.
Mathias Bengtsson
riksdagsledamot (KD)
utbildningspolitisk talesperson
Helena Nyborg
1:e vice ordförande (KD)
nämnden för Gymnasium och arbetsmarknad (GA)
Jenny Thorbjörnsson
ledamot (KD), nämnden för Förskola och grundskola (FGN)
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.