På ett utställningsbord på Tjolöholms julmarknad står tio anonyma burkar med honung. Varje burk är märkt med en bokstav. Att det inte står något mer är av yttersta vikt. Det är nämligen upp till folket att blindtesta burkarna, för att utse länets godaste honung.
Varje burk har fått äran att representerat ett av Hallands tio biodlarföreningar, från norr till söder av länet.
– Så de är vinnare redan, konstaterar tävlingsledaren Lennart Ragnarsson.
För att marknadsföra tävlingen under Tjolöholms julmarknad har Lennart fått en mikrofon. Han börjar sin presentation med att tala om kvinnlig makt.

Hallands biodlares tävlingsledare Lennart Ragnarsson uppmanar massorna att lägga en röst på Hallands bästa honung. Foto: Martin Axelsson Därth
– Det vi hyllar här är kvinnlig flit, kvinnlig ihärdighet och kvinnlig maktutövning. Och då är vi alltså inte någon avläggare till Feministiskt initiativ, utan biodlare, säger han till NH.
Det är nämligen bara de kvinnliga bina som jobbar, förklarar Ragnarsson. Utan kvinnligt slit, ingen honung.
Och om vi återvänder till tävlingen. När man smakar honungen, vad ska man gå efter?
– Det är som en vinprovning; det är smak, doft, konstistens, hur den känns i munnen.
Och den kan vara både flytande och kristalliserad. Är det inte svårt att jämföra?
– Nej, det är honung. Allt är honung. All honung har rätt att vara med i tävlingen.
Åttaårige Arvid Scherp från Varberg hymlar inte med sin favorithonung.
– Burk I, den var skitgod.

Arvid Scherp vet vilken burk han kommer att lägga sin röst på. Foto: Martin Axelsson Därth
När brukar du äta honung?
– När jag har ont i halsen.
– Då dricker du honung med varmt vatten, fyller mamma Ulrica i.

Johan Strand från Öckerö testar sig fram. Foto: Martin Axelsson Därth
Johan Strand från Öckerö testar sig fram bland tävlingsbidragen som en riktig finsmakare.
Vad smakar du efter?
– Sötma, textur – och bismak, säger han och ler.
– Men det är jättesvårt, det finns väldigt många bra kandidater.
Tävlingen om folkets favorithonung pågår på julmarknaden till och med den sjätte december.
Söndagen den sjunde december utser även en proffsjury bestående av bland annat en konditor, en mejerist, en munskänk och flera kockar och köksmästare sin egen vinnare i den officiella huvudtävlingen.

Varje burk kommer från ett av Hallands tio biodlarföreningar. Foto: Martin Axelsson Därth

Foto: Martin Axelsson Därth

Foto: Martin Axelsson Därth

Foto: Martin Axelsson Därth
Ingemar och Elsa Vendelstrand kör häst och vagn på Tjolöholms julmarknad
Allt fler väljer bort alkoholen. Men sommeliern Attia Franzén tyckte att något saknades bland de alkoholfria alternativen. Nu lanserar han Parispojken där drycker skapas för att passa till specifika maträtter och tilltugg. – Jag tror att många dricker mindre, men finare, säger Attia Franzén.


