DEBATT 2023-11-07 KL. 10:00

Debatt: Ett sanningens ord

Debatt: Ett sanningens ord
Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

En skola i förfall! Det låter kanske drastiskt och överdrivet men jobbar man dag ut och dag in i denna verksamhet vet man att det inte finns ett mer passande ord för vad som pågår.

Jag ser kollega efter kollega må allt sämre. En efter en blir vi sjuka av stress. Vissa är hemma i några veckor, vissa kommer aldrig mer tillbaka.

Det är så satans sorgligt eftersom jag vet att vi alla, eller i alla fall de flesta, i vårt yrke verkligen brinner för det här jobbet. Vi har valt det här yrket av glädjen för utbildning, glädjen för att stötta barn i deras väg till att bli goda samhällsmedborgare och för att vi vill göra skillnad för framtidens generationer.

Det finns så mycket glädje i det här jobbet de bra dagarna! För självklart finns det bra dagar också! Vem skulle orka annars!?

Men i det stora hela ges vi inte förutsättningarna att göra vårt jobb. Vi behandlas dessutom som om vi vore lätta att ersätta.

Men det är inte lätt att ersätta en person mot en annan i den här verksamheten. År av relationer, rutiner och erfarenhet lägger grunden för trygga sammarbeten, trygga elever och i slutändan trygga kommande generationer.

Vi, personalen, ser ofta tydligt vad som behöver göras när barn behöver mer stöd, mer trygghet eller inte mår bra men det finns inte resurser att genomföra nödvändiga åtgärder. Våra händer är bakbundna i brist på pengar. Vi kan inte klona oss. Vi tvingas se på när ännu en bit faller utan att kunna göra något åt det, och vi känner oss så otroligt otillräckliga.

Föräldrar, vi är på samma sida! Vi vill det bästa för ert barn. Ni skulle bara vet hur vi kämpar för att tillgodose ert barns behov. Men missförhållandena i skolan ska mörkas till varje pris för att vi måste vara lojala mot vår arbetsgivare. Därför får ni höra att vi gjort vad vi kan, fast vi vet att det finns så mycket mer vi kunde gjort med rätt resurser.

Vi bryter mot skollagen varje dag! Alla barns behov tillgodoses inte på långa vägar.

Jag vet inte hur många gånger jag fått höra av oli ka chefer "det blir bra, det kommer att lösa sig!" Och jag är så galet trött på att höra det för det blir aldrig bra. Det blir bara värre!

Hur många vuxnas och elevers psykiska hälsa ska behöva offras innan politikerna ser vad som håller på att hända, och faktiskt gör något åt det?

Att byta yrke är för många kollegor enda utvägen innan de går sönder inombords men för eleverna, för kollegorna som är kvar, för samhället finns det ingen utväg, i nuläget...

Det känns som om vi skriker oss hesa men att ingen hör oss...

Om ni får chansen, skrik gärna lite för vår skull, för era barn, för samhällets och framtidens skull, för vi vet inte om vi tar oss ur sängen imorgon!

En frustrerad lärareKrav på ersättning efter strömavbrottet
JOBB & PENGAR 2024-06-19 KL. 11:45
Premium

Krav på ersättning efter strömavbrottet

Kritiken fortsatt hård mot Ellevio

TV-klipp och nyheter

Kungsbacka har flest avbrott
NYHETER 2024-06-19 KL. 11:00
Premium

Kungsbacka har flest avbrott

Ett otursår hävdar Ellevios presschef

Nytt namn efter 70 år
KULTUR & NÖJE 2024-06-19 KL. 09:00
Premium

Nytt namn efter 70 år

Bättre betyg och fler behöriga till gymnasiet
NYHETER 2024-06-18 KL. 18:30
Premium

Bättre betyg och fler behöriga till gymnasiet

Det visar de preliminära betygsresultatet från Kungsbackas grundskolor

Stopp i tågtrafiken
TRAFIK 2024-06-18 KL. 14:07

Stopp i tågtrafiken

Solig midsommar väntas
NYHETER 2024-06-18 KL. 09:00
Premium

Solig midsommar väntas

Salta hav och söta sjöar
KULTUR & NÖJE 2024-06-17 KL. 19:30
Premium

Salta hav och söta sjöar

– för badkrukor och sälar

Res med sommarbiljett
NYHETER 2024-06-17 KL. 14:00

Res med sommarbiljett

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-06-19 KL. 11:00
Kungsbacka har flest avbrott
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-06-19 KL. 09:00
Nytt namn efter 70 år
Premium | NYHETER 2024-06-19 KL. 07:00
Man från kommunen fälls för mutor
TRAFIK 2024-06-18 KL. 14:07
Stopp i tågtrafiken

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Jessica Zandén har fångat familjerna på Särö

Jessica Zandén har fångat familjerna på Särö

Jessica Zandén är känd från en mängd tv-serier, filmer och föreställningar. Sedan några år tillbaka har hon gått in i ett författarskap om sitt älskade Särö och familjerna hon växte upp med. Hon har tagit reda på historiska fakta för att binda samman platsen och människorna över generationer.