Tuffa tider kräver tuffa prioriteringar. Finansminister Elisabeth Svantesson visar att Moderaterna prioriterar – och finansierar – kvinnors ekonomi, trygghet och välfärd.
Hög inflation, lågkonjunktur, yttre säkerhetshot, bristande inre säkerhet och utbredd grov organiserad brottslighet. Regeringen presenterar en budget för att komma åt de stora samhällsproblemen i Sverige.
Samtidigt prioriteras jämställdheten. Beräkningar av budgetens effekter visar att kvinnors disponibla inkomst ökar mest och därmed bidrar till att öka den ekonomiska jämställdheten i Sverige. Därutöver beräknas förslagen om ökade resurser till kommuner, regioner, utbildning samt hälso- och sjukvården tillfalla kvinnor i hög utsträckning.
– Jämställdhet börjar i plånboken. Nu införs ett nytt jobbskatteavdrag för låg- och medelinkomsttagare, taket för ROT och RUT-avdragen höjs och flexibiliteten i föräldraförsäkringen ökar, vilket kommer underlätta för kvinnor som vill kombinera jobb och familjeliv.
– Utan trygghet finns ingen frihet. Regeringen genomför en historisk rustning av rättsväsendet, en ökning från 69 till 90 miljarder. Polisen, Kriminalvården, Åklagarmyndigheten, Sveriges domstolar och Brottsoffermyndigheten får alla ökade resurser i syfte att lösa brott, låsa in kriminella och stötta utsatta. Dessutom stärks insatserna mot hedersrelaterat våld och förtryck samt könsrelaterat våld.
– Jämställd sjukvård. Regeringen avsätter 16 miljarder till välfärden, men gör också en riktad satsning på 1,7 miljarder på jämställd sjukvård och förlossningsvård. Det är inte värdigt ett land som Sverige att kvinnors hälsa och vård halkar efter.
Moderaterna går från ord till handling och prioriterar kvinnors frihet i tuffa ekonomiska tider.
Josefin Malmqvist, ordförande Moderatkvinnorna
Helena Storckenfeldt, ordförande Moderatkvinnorna Halland
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.