DEBATT 2022-09-08 KL. 11:00

Debatt: Elpriset nu bara en dyster föraning om vad som väntar

Debatt: Elpriset nu bara en dyster föraning om vad som väntar

De senaste dagarna har elpriset i södra Sverige slagit rekord på rekord. Timpris på över 8 kronor per kilowattimme (kWh) har varit mer regel än undantag. Men det är bara en dyster föraning om vad som väntar i höst och vinter – tack vare S och MPs usla energipolitik.
Vi är på väg rakt in i en akut elkris. Inte nog med skenande elpriser, Svenska kraftnät har också varnat för en ökad risk för bortkoppling av elen i södra Sverige. Samtidigt som priserna riskerar knäcka hushållen i södra Sverige, beräknas statliga Svenska Kraftnät göra en vinst på nära 80 miljarder. Såhär kan vi bara inte ha det.
I veckan såg vi regeringens första åtgärd för att skydda svenska hushåll när S presenterade en ny version av Moderaternas förslag om högkostnadsskydd, (som vi presenterade för någon vecka sedan).
Låt oss dock komma ihåg varför vi är här. Nedläggning av kärnkraft, framdriven av S och MP, har inneburit att vi inte längre klarar av att föra över tillräckligt med el från norra till södra Sverige. Hade inte Ringhals 1 och 2 lagts ner hade elpriset varit mellan 30 och 50 procent lägre.
När det inte blåser är det indirekt rysk gas som blir prissättande för elen i södra Sverige.
Redan nu ser vi skrämmande nivåer och vinterns elpriser riskerar vara på nivåer vi har svårt att föreställa oss. Skillnaderna mellan norr och söder är enorma.
Översätt till drivmedel skulle en liter bensin kosta 19 kronor i Norrland och 2 514 kronor i söder. Den orättvisan hade vi aldrig accepterat på drivmedel, men den är fullt verklig idag i elfrågan.

Moderaterna har föreslagit ett stort antal förslag både för att lindra hushållens ekonomiska situation kopplad till elpriserna under vintern, men också för att elsystemet ska fungera bättre. Förslaget om ett högkostnadsskydd med inspiration i den norska modellen, skulle för en vanlig villaägare i södra Sverige innebära en besparing på 6000 kronor per månad vid ett elpris på 4 kronor/kWh. Det förslaget har alltså Socialdemokraterna nu gjort till sitt och vill satsa 60 miljarder kronor.
Det säger något om vidden på problemet som S har satt svenska elkonsumenter i. Det är svindlande summor. Men vi delar regeringens bedömning att problemet är just så här stort.

Ska staten verkligen betala folks elräkningar?
Det intuitiva svaret för en moderat är naturligtvis nej, men när regeringens politik placerat Sverige på randen till den värsta energikrisen på en mansålder behöver vi agera med kraftiga åtgärder. För att lösa problemen med höga elpriser behöver vi få till en mer planerbar elproduktion i södra Sverige. Vi vill att regeringen beordrar Svenska Kraftnät att sätta all tillgänglig kraftvärme i beredskap, vilket skulle tillgängliggöra mer elproduktion snabbt.

Vi vill avskaffa kraftvärmeskatten och se till att kraftvärmen får bättre förutsättningar att delta på den ordinarie elmarknaden.
Det skulle öka utbudet och trycka ner priserna. Därtill vill vi höja avdraget och utöka avdraget för den som vill installera värmepump eller solceller.
Nu använder vi alla krafter för att ge Sverige en regering ledd av Ulf Kristersson med en plan för att återupprätta Sveriges elförsörjning.

Lars Püss (M), riksdagsledamot Halland
Helena Storckenfeldt (M), riksdagsledamot Halland
Ulrika Jörgensen (M),
riksdagsledamot HallandSENASTE TV-NYHETERNA

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Populära badet får nya toaletter och duschar
NYHETER 2022-09-27 KL. 08:00

Populära badet får nya toaletter och duschar

NYHETER 2022-09-27 KL. 06:59

"Säkerheten har högsta prioritet"

Talmansomröstning första punkten i riksdagen
NYHETER 2022-09-26 KL. 20:00

Talmansomröstning första punkten i riksdagen

Jan Riise (Mp) och Carita Boulwén (Sd) första dag på nya jobbet innebar framröstningar av fyra talmän.

Kommunen rustad inför höstmörkret
NYHETER 2022-09-26 KL. 17:00

Kommunen rustad inför höstmörkret

Högen med trasig belysning har betats av

Fler nyheter