Hur kommer det sig att mer än varannan person med funktionsnedsättning i Sverige saknar ett jobb att gå till? Bara i Halland är siffran 1 216, enligt den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen.
Samtidigt har många företag och arbetsgivare ett stort behov av arbetskraft. Just nu behövs till exempel betongarbetare, målare, snickare, bilmekaniker, kockar, kallskänkor, vårdbiträden och boendestödjare.
Företagares rekryteringsbehov och bristen på jobb för människor med funktionsnedsättning är ett gap som innebär stora kostnader och negativa effekter, både för individen och för samhället.
För den enskilde som inte är en del av en jobbgemenskap, inte tjänar pengar och riskerar att hamna utanför samhället.
För företag som inte hittar rätt kompetens, och för samhället som lämnas med stora kostnader för försörjningsstöd och psykisk ohälsa.
Att det saknas yrkeskunnande och kompetens hos personer med funktionsnedsättning vet vi inte stämmer. I Halland jobbar cirka 560 Samhallmedarbetare som bland annat tvätterimedarbetare, lokalvårdare, chaufförer, administratörer och med paketering.
Vi är del av lösningen, men givet hur många personer med funktionsnedsättning som i dag utestängs från arbetsmarknaden, behöver fler öppna upp och modernisera sin syn på vem som har kompetens.
Det finns många saker som företag kan göra för att öka inkluderingen. Tre konkreta exempel är:
1. Kartlägg hur ni rekryterar. Analysera urvalsprocesser och på vilka grunder ni väljer bort kandidater.
2. Ta del av kunskap. Många organisationer, forskare och framför allt personer med funktionsnedsättning har stor kunskap om arbetslivet och hur arbetsplatser kan bli mer tillgängliga.
3. Det finns ekonomiska stöd för hjälpmedel och anpassningar för företag som inkluderar personer med funktionsnedsättning. Kontakta Arbetsförmedlingen och ta reda hur ni kan använda de lönestöd och bidrag som finns.
Det allra viktigaste är dock inte hur ni börjar – utan att ni börjar.
Det behövs en ny syn på vem som har kompetens, i Sverige och i Halland. Tillsammans kan vi skapa ett samhälle där alla har en plats – det vinner alla på.
Sara Revell Ford, vd Samhall
Romana Fejzic, distriktschef Samhall
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.