Vi måste våga prata om bilens plats i staden. Sedan 1950-talet har våra samhällen byggts med bilen i fokus. Bilen har fått ett ständigt växande utrymme i våra städer med allt större parkeringsplatser och bilvägar som ätit upp vår närnatur och barnens lekmiljöer. Samtidigt är klimatutsläppen från biltrafiken ett stort problem. Nu måste Kungsbacka kommun ge oss ett bättre liv genom att underlätta för människor att bryta bilberoendet.
Många älskar sin bil. Den ger frihet – du kan åka vart du vill, när du vill, med eller utan packning.
Men idag vet vi att bilarna bidrar stort till klimatkrisen. Personbilstrafiken står för cirka 20 procent av klimatutsläppen i Sverige. Samtidigt släpper bilen ut hälsoskadliga partiklar. Bilen leder också till stillasittande och sämre hälsa. Barns säkerhet ökar när de inte behöver dela sin väg till skolan med bilar.
Det är dags att bryta vårt bilberoende i städerna. Det är helt orimligt att bilen ska ta så mycket plats i våra städer när den samtidigt skapar så många problem och orättvisa.
Vi föreslår att Kungsbacka kommun:
• Utvecklar en handlingsplan där kommunens samhällsplanering, infrastruktur och byggande bidrar till ett minskat bilberoende och ökad transporteffektivitet.
• Gör gång- och cykeltrafiken säkrare och mer attraktiv.
• Bygger och planerar så att människor enkelt når kollektivtrafiken.
• Skapar en fungerande marknad för parkering, där den som parkerar betalar den fulla kostnaden för sin parkering.
• Gör skolvägarna säkrare och mer framkomliga för barnen.
Bilen måste ta en mer måttlig plats i staden. Det är dags att bryta vårt beroende av bilen och skapa levande, gröna städer där människor får ett gott liv och enkelt kan ta sig fram – även utan bil. Kungsbacka kommun har en avgörande roll i det arbetet.
Naturskyddsföreningen i Kungsbacka
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.