DEBATT 2024-06-12 KL. 10:00

Debatt: Bröd och skådespel i Kungsbacka

Debatt: Bröd och skådespel i Kungsbacka

TV-klipp och nyheter

Jag läser nya Fördjupad Översiktplan (FÖP), som är ute på så kallat samråd.

Kungsbacka kommun skall växa med 40 000 invånare till 2050, varav 20 000 i Innerstaden. En fördubbling alltså. Nästan 1 000 nya innevånare per år. I 25 år. Alla skall bo i bostadsrätter och lägenheter.

Förtätning, sa Bill, förtätning var ordet sa Bull.

Resecentrum skall byggas ut, ny pendelparkering. Nya järnvägsspår spår rakt genom staden, dessutom skall övergångar byggas. Mark tas i anspråk, villor skall rivas och familjer tvångsförflyttas. Allt detta för att Kungsbacka, ”där alla vill bo”, skall växa. Men varför? För vem? Vad betyder det för oss som bor här idag?

Kungsbacka har redan problem med vattenförsörjningen och reningsverket räcker inte till. Trafikkaos i centrum. Dessutom tvingas vi vänta i 25 år (!) på att ett skydd byggs mot översvämning. Allt detta, och mer där till, är ju akut!

Men icke. ”Bröd och skådespel” åt folket, säger politikerna. Först ett badhus för en halv miljard, sedan en Arena för minst lika mycket. Så blir alla nöjda och glada!

Utsläppen fixar vi med höjda gränsvärden. Vatten finns det gott om i Lygnern, det är bara att öka avtappningen. 30 elever i varje klass. Vi drar in på äldreomsorgen, fryst mat duger gott. Så gör vi ett överskott i år igen. Se vad bra det går. Hurra!

En kommun som växer, med ökat skatteunderlag, är naturligtvis bra. Men, kanske bör vi reflektera över hur snabbt det skall ske. Om förtätning, höga hus, trängsel och buller är det vi alla vill ha? Till vilket pris på skattsedeln kommer allt detta?

Läs FÖP, du också. Gör din röst hörd. Eller är samråd bara ett annat ord för skådespel?

Börje Dalsmo



TV-klipp och nyheter

Ska ge skydd – här ges sprutor på löpande band
VÅRD 2024-10-22 KL. 20:00
Premium

Ska ge skydd – här ges sprutor på löpande band

Covid, influensa och mykoplasma cirkulerar i Halland

Företagaren Leo miljonsatsar för att kunna växa vidare
JOBB & PENGAR 2024-10-21 KL. 19:00
Premium

Företagaren Leo miljonsatsar för att kunna växa vidare

Entreprenadföretaget har köpt tomt i Duvehed för 6,7 miljoner

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.