DEBATT 2022-09-14 KL. 11:00

Debatt: 25 förslag för ett skräpfritt Sverige

Håll Sverige Rent har tagit fram ett eget valmanifest. De hoppas att manifestet blir vägledande för Sveriges ny regering och riksdag.

Debatt: 25 förslag för ett skräpfritt Sverige
Skräpet finns överallt, skriver Johanna Ragnartz på Håll Sverige Rent, som tagit fram ett eget valmanifest för ett skräpfritt Sverige. Foto: Pressbild

TV-klipp och nyheter

I ett hållbart samhälle finns inget skräp. Tänk på det nästa gång du går till jobbet eller skolan och ser dig omkring. Take away-förpackningar, cigarettfimpar, plastpåsar och mycket annat ligger överallt i vår närmiljö.
Det finns många bevis för att vi människor inte lever hållbart. Och vi behöver kanske inte skriva läsaren på näsan, de flesta känner redan till det. Växthusgaserna gör vårt klimat varmare, med till exempel översvämningar och torka som ständig påminnelse. Fiskbrist och övergödning är tydliga tecken på sjuka hav.

Men skräpet är kanske ändå det tydligaste beviset i de flestas vardag. Det finns i dag inga miljöer som inte innehåller skräp. Man har exempelvis hittat plast i de djupaste hav och på de högsta bergstoppar. Till och med vi människor innehåller skräp. En nederländsk studie från i våras lyckades hitta plast i människors blodomlopp. Tidigare har plast även hittats i livmödrar hos kvinnor. Det är vetenskapliga fynd som både förbluffar och skrämmer oss. Och som sagt, en kort promenad till jobbet eller skolan räcker för att skräpet ska göra sig påmint.

Det vanligaste skräpet är plast. Plast används i allt från smink och kläder till matförpackningar och påsar. Plast är ett fantastiskt material när det används rätt. Det är lätt, tåligt, billigt och anpassningsbart. Men om det inte tas om hand blir det kvar i vår natur mycket länge. Under sin långa livslängd i naturen riskerar det att skada djur och natur, sprida skadliga ämnen och i långa loppet finfördelas till mindre bitar som i sinom tid alltså till och med hittar in i oss människor.
De senaste åren har många goda initiativ tagits, som EU:s olika direktiv om avfallshantering, havsmiljö och engångsplast. Men samtidigt ökar mängden plast som produceras för varje år som går. Och så kommer det fortsätta i många decennier framöver. Än så länge saknas faktiskt riktigt bra sätt att ta hand om all plast som produceras. Vi förbrukar helt enkelt för mycket av det.

Håll Sverige Rent arbetar med att förebygga nedskräpning. Det gör vi till exempel genom att arrangera kampanjer för att plocka skräp och informera om skräpets negativa effekter. 17 september plockar över 160 000 personer skräp i kampanjen Hela Sverige Plockar Skräp.
Men vi arbetar även för att påverka politiker och vi tvingas dessvärre konstatera att intresset för nedskräpning och andra hållbarhetsfrågor varit helt osynliga i årets valrörelse. Vår upplevelse är att det i dag saknas både kunskap och ambitioner för att verkligen ta krafttag mot nedskräpningen. En enkel sökning i partiernas valmanifest visar att fem av åtta riksdagspartier helt saknar förslag för att påverka nedskräpningen. Och i den mediala debatten är det ännu tystare.
Därför har Håll Sverige Rent tagit fram ett eget valmanifest: ”25 förslag för ett skräpfritt Sverige”, som vi hoppas blir vägledande för nästa riksdag och regering.
För i ett hållbart samhälle finns det inget skräp.

Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent


TV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-09-23 KL. 15:02
Sagaloppet stöttar Barncancerfonden
Premium | KULTUR & NÖJE 2023-09-23 KL. 12:00
Ny fotoutställning om livet
Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.