Annons

Debatt: Välfärden måste alltid komma först

Debatt | 26 Juli 2021 18:55

Kommunen kritiseras av Justitiekanslern.

FOTO: Daniel Blomqvist

Replik angående artikel i NH 6/7-21.

Politik är att vilja förändra, förbättra och utveckla. Jag läser intervjun med Kalle Påsse Sundvall (M) med bestörtning. Kalle Påsse Sundvall säger: ”Vi bedriver inte längre den politik som är bäst för kommunens invånare”.
 
Jag har aldrig i mitt liv hört en förtroendevald som sitter med i ett majoritetsstyre, i detta fall det M-ledda styret i Kungsbacka, säga något sådant. Aldrig någonsin, varken i svensk eller internationell kontext. Varför sitter man då kvar?
 
Jag läser också en substanslös version av hur den kommunala budgetprocessen ser ut, som om det är skälet att verksamhetens behov inte synliggörs tillräckligt.
Budgetprocessen kan givetvis reformeras så att verksamhetens behov prioriteras på ett annat sätt, det är ingen raketforskning.
 
Däremot är den politiska viljan avgörande och det finns en opposition som vill sätta välfärden i fokus. Socialdemokraterna i Kungsbacka tog fram en budget som sätter välfärden i fokus. Med den budgeten hade verkligheten varit en annan. Pengarna hade inte tagit slut, som högerkonservativa politiker gärna vill varningsflagga för, men personalen och anhöriga hade fått veta att det finns en politik som sätter deras behov först och ser till att trygga den gemensamma välfärden.
 
Man behöver inte gå till andra partigrupper för att höra förslag som kan gå in i en ”Alliansbudget”, man kan också förlora ett val och låta andra styra genom en medmänskligare budgetprocess.
 
 
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: S-gruppens kritik bekräftas av IVO

Debatt Socialdemokraterna i nämnden för Individ- och familjeomsorg har under året återkommande ställt frågor i nämnden ...

Nämndsordföranden vill se en ny budgetordning

Blåljus I två år har Individ- och familjeomsorgen sparat och gnetat. I dag är underskottet nere på tre promille av den ...

Alliansens budget spikad

Politik Ett tryggt och hållbart Kungsbacka är målet– det var alla partier överens om i tisdagens budgetfullmäktige. Alliansen ...
Annons