Annons

Debatt: Utveckla viktiga verksamheter istället

Debatt | 25 November 2020 16:03

För några år sedan hade Kungsbacka kommun bjudit in ekonomen Ingvar Nilsson att hålla en föreläsning om förebyggande sociala investeringar. Där fick kommunens ledande tjänstemän en lektion i hur viktigt det är med tidiga förebyggande insatser för att slippa senare kostsamma stödinsatser inom skola socialtjänst, sjukvård och kriminalvård. Tjänstemännen lämnade föredraget leende och var eniga om att så här måste vi jobba i Kungsbacka.

Men hur ser det ut idag? Socialtjänsten har tagit beslut om att inte lämna mer stöd till driften av hunddagis, en viktig verksamhet till stöd för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Sedan kom beslutet om att lägga ner personliga ombud, en viktig förebyggande verksamhet inom socialpsykiatriska stödet.

Budget i balans

Individ- och familjeomsorgen har sedan något år arbetat med en plan om budget i balans. I den planen kan man till exempel läsa om verksamheten Läger och korttidsvistelse att ”Förvaltningen har en hög volym och hög servicegrad. Verksamheten behöver därför minska.”

Jo, ni läste helt rätt. Som att det är en självklarhet att ingen verksamhet får bli större än någon sorts medelnivå. För då är den tärande.

Korttid och lägervistelse är den verksamhet inom en kommuns LSS- och SoL-insatser som har den tydligaste karaktären av förebyggande insats.

God uppväxt

Verksamheterna skapar en möjlighet för föräldrar att orka i sitt arbete med att ge sina barn och ungdomar en god uppväxt.

Barnen och ungdomarna får en stimulans i att möta andra barn och ungdomar. Och har man, som i Kungsbacka, byggt upp en så bra verksamhet att efterfrågan ökar när den fina verksamheten blir känd, så ökar antalet ansökningar om stöd. Och då kan inte någon tjänsteman säga att nu är verksamheten för stor, nu måste den minska. För behovsbedömningen/myndighetsutövningen ska givetvis vara densamma nu, som tidigare. En besparing där kommer garanterat att resultera i ökade kostnader i framtiden.

Slutbetänkande

I år 2020 har slutbetänkandet av utredningen Framtidens socialtjänst släppts.

Där står: ”Utredningen kan inte nog understryka vikten av att socialtjänsten har ett förebyggande perspektiv” (sid 41 i slutbetänkandet).

Har nämnden för Individ och familjeomsorg tillräckligt belyst det förebyggande perspektivet när man gått till beslut om nedläggningar eller åtstramningar?

Läs fler debattartiklar här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Sjuksköterskor sökes för covid-vaccination

Vård Kungsbacka kommun söker personer med sjuksköterskeutbildning för att förstärka det team som jobbar med vaccination ...

Skyttekungens ersättare är klar

Handboll Rasmus Thorbjörnssons ersättare är klar. HK Aranäs värvar från de senaste säsongernas stora rival. – ...

Motorsågsmannen anhållen

Blåljus Den man som igår kväll gick in på en krog med en motorsåg, hittades av polisen i ...
Annons