Annons

Debatt: Skrämsel är fel väg

Debatt | 28 April 2021 10:16

"Den socialdemokratiska samhällslinjen går tillbaka till slutet av 1800-talet."

FOTO: Pixabay

Replik på SD:s insändare ”Splittrat och trasigt”i NH 20/4-21.

Tidigare debatt: Splittrat och trasigt
 
När jag började skriva utkastet till debattartikeln angående samhällskontraktet utgick jag ifrån erfarenheter som flykting under 90-talet.
 
Jag utgick ifrån erfarenheterna av det fantastiska land som välkomnade mig och min familj men också min erfarenhet och kunskap i egenskap av samhällsvetare som har besökt stora delar av vårt vackra land.
Den socialdemokratiska samhällslinjen går tillbaka till slutet av 1800-talet.
Socialdemokraterna har, i princip, genomfört eller varit med om att genomföra införandet av kvinnlig rösträtt 1921, tillåta preventivmedel 1938, särbeskattningen 1971, föräldraförsäkringen 1974, rätt till fri abort 1975, jämställdhetslagen 1979 bara för att nämna några demokratiska framgångar.
 
Man ska aldrig vara nöjd med det man har gjort och använda det som bevis för något man är. Alla nya utmaningar i ett samhälle ska man ta sig an och ta ansvar för men beprövad demokratisk erfarenhet och politiska reformer talar sitt tydliga språk om vilka vi är.
 
SD har ingen sådan historia. SD har en fråga som utgör dess raison d’être. Den stavas misstro. Misstro mot alla partier, allt som har gjorts och allt som vi är. Alla har gjort fel, oavsett regering och Sverigedemokraterna har svar på allt, precis allt. Denna högerpopulistiska hybris kan inte undgå någon. Den tjänar dock sitt syfte till fullo. Att skrämma väljare med misstro är vägen att nå politisk makt och det har vi sett förr, eller hur?
 
 
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: Tänk efter – ni som saboterar

Debatt Vad glad jag blev när jag såg skylten som kommunen satt upp intill gångtunneln i Hammerö! Dä...

Debatt: S-kvinnor vill stärka äldrevården

Debatt Vi S-kvinnor vill att Sverige ska vara ett föredöme för andra länder vad gäller vå...

Debatt: Splittrat och trasigt

Debatt Replik på insändare om samhällskontrakt i NH 6/4-21. Tidigare debatt: Samhällskontraktet gemensamt Socialdemokraterna försöker framstä...
Annons