Annons

Debatt: (S) vill inte ha kommunala läkare

Debatt | 08 Januari 2021 16:30

Replik angående insändare i NH 25/12–20.

I den påstår Maj-Britt Rane Andersson och Renée Sylvan, båda (S), att Socialdemokraterna vill att det ska vara tillåtet att anställa en medicinskt ansvarig läkare på omsorgsboenden.

Det stämmer inte.

De senaste 25 åren har kommunens uppdrag förändrats och utvecklats från att i huvudsak ha omsorg som största ansvaret till att inkludera sjukvård. Så mycket att cirka 30 procent av all sjukvård i dag utförs av kommunen i hemtjänst, hemsjukvård och boenden för vård och omsorg.

Tagit upp frågan

Det har gjort att Liberalerna och flera andra partier har tagit upp frågan om att lagstiftningen bör ändras så kommunen får rätt att anställa läkare. Regionen som huvudman för läkare och kommunen för övrig vård, fungerar inte optimalt.

Men det är Socialdemokraterna som hindrar en sådan utveckling. I oktober föreslog Folkhälsomyndigheten att kommunerna ska få anställa läkare. Socialminister Lena Hallengren (S) var inte positiv. I uttalande till TT var hon kritisk och sa: ”Att kommunerna skulle vara arbetsgivare till läkare tror jag inte är att föredra”.

Och den inställningen har Socialdemokraterna fört fram vid många tillfällen.

Jag hoppas insändarskribenterna bara är okunniga om vad ert parti nationellt står i denna fråga, för ni ville väl inte försöka lura läsarna?

Läs fler debattartiklar här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Hanhals blev utklassade i toppmötet

Ishockey Efter en lysande start på vårsäsongen hade Hanhals Kings plötsligt chansen att gå upp i serieledning. Men ...

Nytt paketrekord när e-handeln fortsätter blomstra

Jobb & Pengar Postnords anställda hann knappt andas ut efter årets Black Friday-rekord och julhandeln, förrän det blev dags fö...

Från hemlig verksamhet till kommunpolis

Familj Efter att i flera år arbetat med underrättelse och haft människosmuggling som ansvarsområde, är det nu det ...
Annons