Replik angående insändare i NH 25/12–20.
I den påstår Maj-Britt Rane Andersson och Renée Sylvan, båda (S), att Socialdemokraterna vill att det ska vara tillåtet att anställa en medicinskt ansvarig läkare på omsorgsboenden.
Det stämmer inte.
De senaste 25 åren har kommunens uppdrag förändrats och utvecklats från att i huvudsak ha omsorg som största ansvaret till att inkludera sjukvård. Så mycket att cirka 30 procent av all sjukvård i dag utförs av kommunen i hemtjänst, hemsjukvård och boenden för vård och omsorg.
Det har gjort att Liberalerna och flera andra partier har tagit upp frågan om att lagstiftningen bör ändras så kommunen får rätt att anställa läkare. Regionen som huvudman för läkare och kommunen för övrig vård, fungerar inte optimalt.
Men det är Socialdemokraterna som hindrar en sådan utveckling. I oktober föreslog Folkhälsomyndigheten att kommunerna ska få anställa läkare. Socialminister Lena Hallengren (S) var inte positiv. I uttalande till TT var hon kritisk och sa: ”Att kommunerna skulle vara arbetsgivare till läkare tror jag inte är att föredra”.
Och den inställningen har Socialdemokraterna fört fram vid många tillfällen.
Jag hoppas insändarskribenterna bara är okunniga om vad ert parti nationellt står i denna fråga, för ni ville väl inte försöka lura läsarna?
"98 procent av alla vi möter är positiva"
I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.