Annons

Debatt: När det här är över kan vi förändra världen

Debatt | 27 Juli 2020 18:18

När coronakrisen är över finns en möjlighet att förbättra vårt förhållande till djurhanteringen och andra val vi gör, skriver Lena Brorsson Alminger

FOTO: Pixabay

En dag när allt det här är över kommer vi att andas ut, kramas och bjuda alla på chokladtårta. Äntligen kan vi ta hela livet till våra hjärtan, krama märgen ur vår längtan. Men vi kan också förändra världen.

Med största sannolikhet orsakades Coronautbrottet av djurhållningen på trånga djurmarknader i Kina, där både vilda och tama djur bodde trångt i urusla förhållanden och skräckslagna slaktades på plats. Blod, kroppsvätskor och virus i en ohelig blandning och katastrofen var ett faktum.

Vår egen svenska djurhantering kan också vara grym. Svenska kycklingar, till exempel, slängs nykläckta i hundratals på ett löpande band, sugs in i maskiner och sopas ihop som vore de ting. 
På slakteriet hängs de vid fullt medvetande upp och ned i linor och dör en smärtsam död, där eller i bristfälliga transporter.

Allt skulle förändras om alla på jorden tänkte på valen vi gör i vardagen. På skräckslagna kycklingar och plasten i haven. På bördig åkermark vi bygger bort och massakrerade skogar. På förgiftad fisk och flygbiljetter till Barcelona för 300 kronor. Det är just du och jag som nu kan förändra världen. När allt det här är över.

Läs fler debattinlägg

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

En fjärdedel ratar coronavaccinet

Vård En fjärdedel av dem som jobbar inom äldrevården i Kungsbacka har tackat nej till att ta vaccinet mot ...

Många covidsjuka inlagda – men fallen minskar

Vård Det är fortsatt högt tryck på sjukhusen i Halland. Enligt senaste siffrorna från Region Halland vårdas 61 personer ...

Vaccineringen igång i hemtjänsten

Vård 36 patienter i dag. 24 i morgon. I dag startade vaccinationen av personer med hemtjänst och de som bor med dem, ...
Annons