Annons

Debatt: Möjliggör gemensamma måltider!

Debatt | 19 Oktober 2020 15:55

Angående ”Rädda matsalarna på äldreboende” i NH 25/9.

Tack Marie för din insändare gällande stängda serveringar.

Återuppta gemensamma måltider för våra äldre i Kungsbacka kommun!

Hela livet till sista dygnen handlar det om mat och vätska samt närhet till andra personer för att vi ska må väl. Under större delen av våra liv fattar vi egna beslut, när, var och vad vi äter och med vem. När vi blir äldre kan vi inte alltid av olika skäl fatta dessa beslut eller längre utföra det vi själva önskar. Vi är nu mer beroende av våra medmänniskor och de beslut som samhället tar.

Förstår inte

Jag kan i många fall förstå beslut som våra politiker tar, all omstrukturering är inte dålig. Men i detta fall förstår jag inte alls hur man tänkt. Min uppfattning är istället att vi skulle utöka möjligheten för våra äldre till att serveras och äta mat tillsammans med andra. Våra gemensamma skattepengar flyttas runt på olika sätt. Som anställd i Kungsbacka kommun har jag många gånger funderat över kostnad som uppstår vid omorganisation och vad vinsten egentligen blir förutom en massa jobb. Nu är beslut fattat och även genomförd att stänga flera av de gemensamma serveringar som tidigare funnits i Kungsbacka kommun. En plats där många äldre både från särskilda boende och ordinära boenden dagligen åt en gemensam måltid.

Trevlig stund

Nu har man tagit bort möjligheten för många äldre att äta tillsammans med kända eller få en tillfällig stund med en okänd person vid en gemensam måltid. En trevlig stund mitt på dagen, ett avbrott för många som är ensamma i sin bostad. För många av våra äldre var detta även en aktivitet med möjlighet till rörelse såväl inne som ute när de själva eller i sällskap av personal promenerade till serveringen. Parallellt med detta beslut arbetar Kungsbacka kommun med en uppsökande verksamhet där vi ska hjälpa äldre personer som känner sig ensamma. Kommunen skriver på hemsidan: ”Vi vill gärna hjälpa dig att bryta din ensamhet”.

Förklarar gärna

För många är ensamheten ny eller har kanske rentav uppstått på grund av att kommunen stänger sina serveringar. Självklart har även begränsningar som uppstått under covid-19 haft en ytterligare påverkan men beslut om nedläggning av matservering togs innan. Jag arbetar som distriktssköterska och skulle mer än gärna förklara vad denna typ av beslut kan betyda och även betyder för många av våra äldre personer i kommunen. Viktnedgång, nedstämdhet eller försämrad gångförmåga är några konsekvenser som jag iakttagit i mitt arbete. Jag ber er politiker med ansvar att tänka om, det är inte för sent.

Läs fler debattartiklar här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Att ta en tur i naturen är poppis i pandemin

Miljö och natur Att gå på tur i naturen har blivit poppis under pandemin. Besöksrekorden har haglat tätt i Kungsbackas naturreservat. ...

Badvattnet mäts automatiskt

Nyheter I sommar kommer badvattentemperaturen på kommunens populäraste badplatser att mätas med hjälp av sensorer som är placerade ...

Vård- och omsorgschef lämnar sin tjänst

Vård Det blir chefsbyte på förvaltningen för Vård och omsorg. Förvaltningschef Lillemor Berglund har sagt upp sig. ...
Annons