Det talas/skrivs mycket om våra unga och Kungsbackas bostadskö. Hur kan vi på bästa sätt försöka lösa den? Det står enligt uppgift från kommunen idag 914 ungdomar i bostadskö i åldrarna 18-25 år. De betalar 300 kronor per år (Första året 500 kronor).
Fördelning av lägenheter går på poäng. En poäng per dag. Sökande som har högst poäng får förtur. Det finns äldre i kommunen som stått 25 år i kö (drygt 9000 poäng). Hur ska våra unga ha en chans att få en lägenhet inom rimlig tid?
 
Jag har ett förslag, gör som i Stockholm. För att underlätta för unga att få en lägenhet, reserveras vissa mindre lägenheter till 18-25-åringar. Det finns olika kontrakt för dessa lägenheter, ofta tidsbegränsat. Är det tidsbegränsat så behåller de ändå sin kötid. Det gör man inte idag i Kungsbacka utan får börja på 0 poäng om du fått ett kontrakt. Vid förstahandskontrakt fortsätter det att gälla efter det man fyllt 25. För att få en rättvis fördelning till sökande i olika åldrar, fördelas de kommunala bostäderna enligt ett rullande schema. Till exempel första lägenheten till en 18-åring, nästa till en 19-åring och så vidare. På så sätt reserveras lika många ”ungdomslägenheter” till 18-25-åringar.
 
Dessutom finns det ”kompiskontrakt” för 18-25-åringar där man kan dela lägenhet med en kompis, båda står på hyreskontraktet och har samma villkor. Ett sådant kontrakt gäller i fyra år. I Kungsbacka är det endast en som kan stå för kontraktet. Om två står för det, underlättar detta om någon av kompisarna till exempel blir kär och får andra planer.
 
 
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: Svårt att ta sig fram med permobilen

Debatt Jag har fått en, som jag kallar den, permobil, det vill säga en elektriskt driven ensitsig ”moped” eller ”...

Debatt: Lägg inte ned verksamheten med personligt ombud i Kungsbacka

Debatt Det har kommit till vår kännedom att Kungsbacka kommun planerar att avveckla hela PO-verksamheten till årsskiftet 2021. Detta som ...

Debatt: Patienternas önskan måste respekteras

Debatt Replik angående insändare i NH 12/6-20 om livsavgörande beslut och anhörigas inbjudan till beslutet. Låt ...
Annons