Annons

Debatt: Investera pensionspengarna rätt

Debatt | 22 April 2021 18:08

Svenska folket har gett en tydlig signal till de statliga AP-fonderna. De vill inte att deras pensionspengar ska investeras i kol-, olje- och gasbolag som förstör klimatet. Trots att vi befinner oss i en klimatkris investeras miljarder av våra svenska pensionspengar i flera av världens största kol-, olje- och gasbolag. Mot svenskarnas vilja.

I en opinionsundersökning som Naturskyddsföreningen beställt av Kantar Sifo svarar över hälften, 51 procent, att de anser att AP-fonderna ska sluta investera i sådana bolag. Ungefär var fjärde svarar vet inte, medan en dryg fjärdedel stödjer investeringarna.

Undersökningen visar också att två av tre, 67 procent, tycker det är viktigt att deras pensionspengar investeras klimatmässigt hållbart. Det är en väldigt tydlig signal från svenska folket.

Naturskyddsföreningen tog upp problemen med AP-fondernas investeringar i fossilbolag redan för ett år sedan. Det visade sig då att verksamheterna i de fossila bolagen bidrog till både enorma klimatutsläpp och till brott mot mänskliga rättigheter. Sedan dess har Första och Andra AP-fonden meddelat att de slutar investera i fossilbolag. Det är föredömligt. Men vi nöjer oss inte förrän alla AP-fonder lämnat det fossila bakom sig.

Precis som en majoritet av svenska folket tycker Naturskyddsföreningen att AP-fonderna ska sluta bidra till klimatkrisen. Vi uppmanar AP-fonderna att flytta sina investeringar från bolag som förvärrar klimatkrisen till bolag som bidrar till att lösa den.

 

Mer läsning:

Fler debattartiklar här 

Mer debatt i e-tidningen: Läs e-tidningen här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Många handelsanställda rädda för smittorisk

Nyheter Många handelsanställda är rädda för att bli smittade av covid-19 på sina arbetsplatser. – Våra medlemmar ...

Förare saknade körkort och hade kniv

Nyheter Det var i fredags klockan 15.45 som en polispatrull stoppade en bil som körde på Onsalavägen. Då upptäcktes ...

Skadan som orsakar oro

Fotboll När ställningen var 1–1 i den första halvleken blev Lindomes lagkapten Hannes Nordström liggandes på planen med ...
Annons